Kategoriler
Emlak Haberleri

Antalya, yabancıya konut satışında Türkiye ikincisi

Antalya, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, ekim ayı sonu ile birlikte yabancıların en çok konut satın aldığı ikinci şehir olmuştur. Geçtiğimiz yıla göre, şehirde 10 ay toplamında yüzde 30 artış yaşanmıştır. Ayrıca ekim ayında ise yüzde 33 artış gerçekleştir. Sektörde, Covid-19 salgın sürecinde birçok alanda olduğu gibi yabancılara konut satışında da geçtiğimiz yıl ciddi kayıplar yaşanmıştır. Sektör, 2021 yılında rekor artışlarını sürdürmektedir.

Antalya ilinde 8.640 Adet Konut Satışı Yapıldı

Yabancıya konut satışında ocak-ekim arasını kapsayan dönemde, Türkiye’de toplam 43.372 adet konut satışı gerçekleşmiştir. Böylece yüzde 38’lik artış yaşanmıştır. 20.247 konut satışıyla İstanbul ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca Antalya yüzde 30’a yakın artış ve 8.640 konutla ikinci sırada bulunmaktadır. Yabancıların en çok konut aldığı diğer şehirler ise Ankara, Mersin, Yalova, Bursa, İzmir, Sakarya, Samsun ve Trabzon olarak sıralanmıştır. Antalya’nın ekim ayındaki yabancılara konut satışı ise geçtiğimiz yıla göre yüzde 33 artışla 1.385 olmuştur. Türkiye’de ekim ayında, geçtiğimiz yıla göre yüzde 12,1 artışla toplam 5.893 konut satışı gerçekleşmiştir. İstanbul 2.464 satışla ilk sırada yer almaktadır. Ayrıca Antalya ekim ayında da Türkiye ikincisi olmuştur.

‘Özel Projeler Uygulanmaya Başlandı’

Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği ve İstanbul İnşaatçılar Derneği üyesi Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün, Antalya’nın İstanbul’dan sonra yerleşik yabancılar ve konut yatırımı için en yüksek talebi gören şehir olduğuna değinmiştir. Özgün, Antalya’nın dünyanın en önemli turizm destinasyonlarından biri olmasını sağlayan iklimi, ulaşım kolaylığı ve doğal değerleriyle yabancıların yaşam için tercih ettiği en önemli etkenler olduğunu söylemiştir. Ayrıca; “Bu değerlere ek olarak özellikle son yıllarda inşaat sektörü de yurt dışındaki müşterileri için özel projeler uygulamaya başlamıştır.” şeklinde konuşmuştur.

Özgün, yabancılara yönelik yeni konut projelerinin akıllı sistemler ve ful eşyalı konutlardan oluştuğunu dile getirmiştir. Ayrıca Özgün; “Böylece bir yabancı müşteri konut satın aldığında, yalnız bavulunu alıp gelmesi yeterli oluyor. Birçok yabancı müşterimiz ve özellikle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları bu tarz konutları tercih etmektedir. Yılın belirli dönemlerinde gelip, istedikleri zamanlarda otellere göre daha ekonomik şartlarda konaklayabiliyor ve tatillerini yapıyorlar. Üstelik son dönemde döviz kurlarındaki değişiklikler de yabancılar ve yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için önemli bir tercih sebebi olmaktadır.” diye açıklamıştır.

‘Yıl Sonu Hedefi 10.000 Konut’

Özgün, 2021 yılının 2020’ye göre yabancıya konut satışı açısından iyi geçtiğini de açıklamıştır. Ayrıca; “Birçok sektörde hala 2020’nin bıraktığı ekonomik kayıplar toparlanmaya çalışılmaktadır. Antalya’da yabancıya konut satışlarında ciddi yükseliş görülmektedir. Antalya genel ekonomisi açısından da önemli bir toparlayıcı unsur olmuştur. Kasım ve aralık aylarını da düşündüğümüzde, 2021’de Antalya’dan yabancılara toplam konut satışının 10.000 aşmasını hedefliyoruz.” ifadelerini kullanmıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version