Kategoriler
Emlak Haberleri

Antalya’da konut fiyatları listede Türkiye birinciliğini getirdi

Antalya’da konut fiyatlarına son bir yıl içinde gelen zamlar kenti Türkiye birincisi yaptı. Konut fiyatlarının yüzde 42 oranlı arttığını gösteren veriler, pandemi sürecinde insan akınına uğrayan Antalya’yı büyükşehirlerden ayırmıştır.

Antalya’da konut fiyatları zam şampiyonu

Türkiye genelinde son bir yıllık süreç, büyükşehirleri fiyat bazında geride bırakan ilin Antalya olduğunu gösterdi. Ülkenin en kalabalık beşinci şehri olan Antalya’da artan konut fiyatları yüzde 42 oranını yakaladı. “Turizmin başkenti” olarak isimlendirilen ve gün geçtikçe popülaritesini yükselten kent, yerli ve yabancı turist akınına uğruyor. Salgın hastalık tedbirleri kapsamında yazlıkçıların kışlığa çevirdiği Antalya’da konut fiyatları zam şampiyonu olmayı başarırken; döviz kurundaki değişiklikler kentteki turistlerin kalıcı olmasını sağladı. Merkez Bankası’nın Ekim 2020 Türkiye Konut Endeksi verilerine göre, fiyatlardaki son bir yıllık artış yüzde 41.8 ile Antalya, Isparta ve Burdur’u öne çıkarmıştır. Listeye eklenen üç ilin Batı Akdeniz Bölgesi olduğu görülürken, ikinci artış Aydın, Denizli ve Muğla’da yaşandı. Yüzde 39.6’lık bu artışa, Kilis, Adıyaman ve Gaziantep yüzde 37.5 ile eşlik etti.

Göç dalgası artışın sebebi olarak gösterildi

KFE verileri bizlere son yıldaki artışta yüzde 41.8 ile Antalya ilinin birinci olduğunu kanıtlamaktadır. Antalya’da konut fiyatlarına yakından bakan Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Yurt dışı Yatırımlar Konseyi üyesi Selman Özgün, fiyatlardaki artışın nedenini göçe bağladı. İstanbulluların başta olduğu göç listesinin epey kabarık olduğu belirten Özgün, Türkiye geneline göre Antalya’nın daha çok göç aldığından söz ediyor. Kenti tanıtan beldelere yığılan haneler, Antalya’yı 10 ay güneşli oluşu, sıcaklığı ve gelişimden mahrum kalmış bölgelere göre daha hızlı geliştiği için seçti. Pandeminin getirilerinden birisinin yazlıklarda yaşama eğilimini oluşturduğu hakkında konuşan Özgün, “Yaklaşık olarak 10 ay güneş alan bir şehiriz. Doğal ve kültürel zenginliklerimiz çok fazla. Denize aralık ayında bile girebiliyoruz” dedi.

Yabancılar nüfusu arttırmaya devam ediyor

Aynı zamanda bir inşaat firmasının sahibi olan Selman Özgün, Antalya’da konut fiyatlarının artışını kentin yatırıma müsait oluşu nedeniyle yaşandığına dikkat çekti. Yatırımcıyı çeken yapısıyla öne çıkmayı başaran kent, birçok turistin de cezbedici yapısı nedeniyle Antalya’da yaşama arzusu hissettiğini aktardı. Çoğunluğun yalnızca yazın geldiği, ancak kısa zamanda buraya adapte olarak kalıcı olmaya başladığını bildiren Özgün, “Yabancılar burada bir yaşam kurmak istiyor. Buna bağlı artan talepler de fiyat oranını yükseltiyor. Kasım sonu verilerine göre, uçuşların kapalı olduğu eylül, ekim ve kasım aylarında yabancılara konut satışı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre daha yüksekti” diyor.

Tercihlerde sahil ilçelerinin payı büyük

Kent geneline göz atıldığında tercih edilen bölgeler Antalya ile tanımlanmış olan Konyaaltı, Muratpaşa ve Kaş gibi sahil kesimleridir. Listede yer alan Aksu, Manavgat, Gazipaşa ve Kaş’ta fiyat artışı rahatlıkla görülebilmekte. Hem yerli hem de yabancı göçe açık olan bu ilçeler kentin daha çok rağbet görmesine neden olmaktadır. Özellikle yabancıların tercihleri sahil kesimlerini doldurmuş ve fiyat artışını ciddi bir seviyeye çekmiştir. Selman Özgün, son olarak kent genelindeki arsa sıkıntısına değindi. Yeni konut projelerinin hayata geçirilmesi için ihtiyaç duyulan arsalara erişilemiyor. İmara açık olan arsalarda ise yoğunluk gereğinden fazla yaşanmaktadır.

Antalya haberlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version