Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Aracılar tehdit ediyor, yabancılar geri çekiliyor

Yabancıların Türkiye’deki konutlara olan ilgisi artarken yabancılardan yüksek komisyon isteyenler yabancı müşterileri kaçırıyor. Konutlar, yabancı alıcıya, yüzde 30’u aşan daha yüksek fiyattan sunuluyor. Yabancının Türkiye’ye olan güveni zedeleniyor.

Yabancıya konut satışı son zamanlarda artış gösterirken yabancıya konut satışının kimlerin gerçekleştirebileceğine ilişkin bir düzenleme bulunmuyor. Garson, şoför gibi farklı meslek gruplarına ait kişilerin yabancılara yönelik aracılığa soyunduğu belirtilerek bu kişilerin istediği yüksek komisyon oranının yabancıların Türkiye’ye olan güvenini zedelediği ifade ediliyor.

Hürriyet gazetesinden Gülistan Alagöz’ün haberine göre yabancının Türkiye’den konut almasına aracılık eden acente veya kişilerin yüksek komisyon istemesi yerli alıcı ile yabancı alıcı arasındaki fiyat dengesini bozuyor.  Temeltaş Proje Geliştirme şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, normal ev fiyatının yüzde 30 oranından daha fazlasının yabancılara sunulduğunu kaydetti.

Yabancıya sunulan komisyon oranı serbest

Sektör temsilcileri bu konuda düzenleme yapılmasının gerekli olduğunu söylüyor. Türkiye’deki iç pazarda kimlerin emlak satışı yapabileceği ve hangi oranda komisyon alacağına dair sınırlar yasal olarak belirli durumda. Son düzenlemeye göre yerliye satışta yüzde 2 alıcıdan yüzde 2 ise satıcından olmak üzere bir emlakçının aldığı komisyon, yüzde 4 oranını aşmıyor.

Yabancıya konut satışında ise böyle bir durum öyle değil. Yabancıya yönelik konut satışlarında böyle bir standart yok. Farklı meslek grubuna ait herhangi bir vatandaş, istediği komisyon oranı üzerinden aracılık yapabiliyor.

Yabancılara konut satışına ilişkin Gayrimenkul sektöründeki kurumsal firmalarına danışmanlık hizmeti veren Ahmet Temeltaş, yabancıya konut satışında yüzde 10-15 oranlarında komisyonların istendiğini aktardı. Temeltaş, komisyonların yanı sıra yerli alıcının iskonto payını da dikkate alındığında yerli alıcıya sunulan evim yabancı alıcıya yüzde 30 seviyelerini aşan oranda daha pahalıya sunulduğunu aktardı.

Aracılar tehdit ediyor

Aracıların gayrimenkul firmalarını tehdit ettiğini dile getiren Temeltaş Proje Geliştirme şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Temeltaş, “Son dönemde bu iş acentelerin de kontrolünden çıktı. Öyle ki başka iş kollarından aracılığa soyunan var. Garson, şoför, resepsiyon çalışanı yabancı müşteri getiriyor. 1 saat önce tanıştığı yabancı üzerinden dakikalar içinde 100 bin lira kazanıyor. Üstelik bunlar faturasız işlemler. ‘Yüzde 10-15 komisyon vermezsen alır müşteriyi giderim, firmanı da kötülerim’ diyor. Firmalar da satışlar bu kadar durgunken buna hayır diyemiyor. Ama son dönemde yabancı bu fiyat farkını anladı ve güvenlerini kaybediyorlar” diye konuştu.

Düzenleme gerekli

Temeltaş, hükûmetin konuya ilişkin düzenleme getirmesi gerekliliğinin önem taşıdığını belirtti. Bir düzenlemenin gelmemesi hâlinde ise Ahmet Temeltaş, alıcının, satıcını ve gayrimenkul piyasasının zarar göreceğini ekledi.