Kategoriler
Emlak Haberleri

Aralık 2020 kira artış oranı… Aralık ayı kira artışı nasıl hesaplanır?

Aralık 2020 kiraya getirilen zam oranı yeniden belirlendi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kasım ayı enflasyon rakamlarını paylaştı. TÜİK verilerinin Tüketici Fiyat Endeksi’ne göre, aralık ayının kira artış oranları merak konusunu oluşturdu.

Aralık 2020 için kira artış oranı ne kadar?

Geçtiğimiz günlerde açıklanan Tüketici Fiyat Endeksi, hem ev sahiplerini hem de kiracıları meraklandırdı. Kasım ayında açıklanan enflasyon oranı 14.03 olmuştu. Ev ve iş yeri sahiplerini yakından ilgilendiren kira artış oranı, sözleşme serbesti nedeniyle kira oranlarında değişiklik göstermekteydi. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yeniden düzenlemeye soktuğu kira zam oranı, 12 aylık TÜFE ortalaması üzerinden hesaplanmaya başlandı. Hesaplamalar ise yalnızca konut sahipleri için değil, iş yeri sahipleri ve kiracılar için de geçerliliğini koruyor. TÜFE’ye göre 2020 yılının kasım ayında bir önceki aya göre 2,30’luk bir artış görüldü. Ancak bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 13,19, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 14,03’lük bir artış yaşandı. On iki aylık tabloda ortalama artışın yüzde 12,04’e eriştiği gözlemlenirken, kişiler Aralık 2020 için beklemeye koyuldu.

Açıklanan fiyat endeksi aralık ayını belirledi

Kira zam oranlarında artışı bekleyen ev ve iş yeri sahipleri kadar kiracıların da bekleyişini sürdürdüğü biliniyor. Kasım ayı Tüketici Fiyat Endeksi verilerinin açıklanmasıyla beraber aralık ayı için kira artış oranı belli oldu. Enflasyonun kasımda yüzde 2,3’lük artışı, yıllık bazda yüzde 14,03’e yükseldi. Ekonomistlerin beklentisi doğrultusunda kasım ayı için istenen veriler, en düşük yüzde 0,75, en yüksek yüzde 1,80 aralığındaydı. Tüketici Fiyat Endeksi, ekim ayında bir önceki ay olan eylüle göre yüzde 2,13 üzerinden artış göstermişti. Aralık ayında kira ödeme miktarını merak edenler için son artış oranı kasım ayındaki enflasyon değerlerine bağlı.

Enflasyona göre kira artışı nasıl hesaplanır?

Vereceğimiz örnekte konut kirası 1.000 TL’dir. TÜİK TEFE TÜFE Aralık 2020 Kira Artış Oranı yüzde 14,03 olarak açıklandı. Hesaplamaya göre aralık ayı kira zam tutarı 140,3 TL’dir. Aralık ayı kira artış oranı dahil zamlı kira tutarı ise 1.140,3 TL’ye denk geliyor. Açıklanan rakamlar doğrultusunda kirası bin TL olan bir kiracı aralık ayında zammı 140,3 TL’den uygular. Zamlı kira tutarı ise 1.140,3 TL’dir.

Exit mobile version