Kategoriler
Gündem

Arama motoru Baidu, Google’u geçti

Çin’in arama motoru Baidu, yapay zekâ teknolojisinde Microsoft ve Google’u geride bıraktı. Yapay zekâda dil anlayışının ölçütü olarak kabul edilen Genel Dil Anlayışı Değerlendirmesi’nde (Glue), skora ulaştı.

Baidu, insan skorunu da aştı. Testte 90’ın üzerinde puan alan ilk model olan Ernie, ABD’li firmaların ve üniversitelerin yanı sıra insanların skorunu da geçti. Arama motoru, ortalama insan skoru olan 87,1 puanını aşabilen 10 yapay zekâ sisteminden biri olarak kayda geçti. Google firması, Transformatörlerden Çift Yönlü Kodlayıcı Temsilleri’ni (Bert) tasarlamıştı. Geçtiğimiz yıl ise Ernie, Bert modeline benzeyen doğal dili anlama (NLU) sürecini yapay zekâ için uyarlanmıştı. 

Susam Sokağı karakterlerinin ismini taşıyan Bert ve Ernie, bağlamı tam olarak oluşturmak için cümle içindeki bir kelimenin önünde ve arkasında yer alan sözcükleri inceleyerek cümlenin anlamını çözümledi.

İngilizceyi daha iyi anlıyor

Geliştiriciler, modelin, İngilizceyi daha iyi çözümlediğini fark etti. Çince geliştirilen Ernie, ardından İngilizce kelimeler için kullanılmaya başlanınca, model için geliştirilen algoritmanın İngilizceyi daha çözümlediği gözlemlendi.

Baidu Research’ün baş mimarı Hao Tian, MIT Technology Review’a konuştu. Araştırmayı ilk kez duyuran kişi olan Tian, Bu çalışmaya ilk başladığımızda özellikle, Çin dilinin karakteristik özelliklerini düşünüyorduk. Ancak bunun da ötesinde uygulanabileceğini çabucak keşfettik.” diye konuştu.

Baidu, arama motorunu daha iyi sonuçları göstermek ve firmanın yapay zekâ asistanı olan Şiao Du’nun güvenilirliğini artırmak için Ernie modelini hâlihazırda kullanıyor. Ernie’nin dil testine nasıl hazırlandığını detaylı olarak açıklayan makale, önümüzdeki yıl içinde Yapay Zekanın Gelişimi Derneği’nin konferansında sunulacak.

Kaynak: Independent Türkçe

Baidu nedir?

Baidu, 1 Ocak 2000 tarihinde kuruldu. Çin hükûmetinin Google China’yı yasaklanmasının ardından tasarlanan arama motoru, dünya çapında hizmet veriyor. Merkezi Çin’in başkenti, Pekin’de bulunan markanın 2014 yılından itibaren 40 binden fazla çalışanı bulunuyor.