Kategoriler
Emlak Haberleri

Araplar iklim koşulları nedeniyle Trabzon’u tercih ediyor

Araplar son dönemlerde konut satın alımlarında yönelimlerini Trabzon’a doğrulttu. En çok Akçaabat ve Yomra ilçelerinden yer sahibi olan yatırımcılar tercihlerini konuşturmaya devam ediyor.

Araplar yatırımda Trabzon’u tercih etti

Körfez ülkelerinden ülkemize gelen yatırımcı sayısında son dönemler için artış dikkat çekicidir. Yabancı yatırımcıların tercihleri Trabzon’a kaymış durumda. Araplar satın almada Akçaabat ve Yomra ilçelerini ilk sıraya koyuyor. Değişimdeki en büyük nedenler arasında doğa ve yayla turizmi var. Trabzon’un eşsiz güzellikleri arasında yer alan Sümela Manastırı ve Atatürk Köşkü gibi tarihin izlerini taşıyan yapıların da önemi bulunmaktadır. Tarihiyle turistleri kendisine çekmeyi başaran kent yabancıların ilgisini bir an olsun kaybetmiyor. Durgunlaşan piyasaya rağmen Trabzon’da satış oranı artışa geçmiş ve sıklıkla alıcıların Körfez ülkelerinden geldiği tespit edilmiştir.

2014’ten bu yana tercihte önemli bir yeri var

Trabzon gayrimenkul piyasası içinde değerini 2014 yılından bu yana gösteriyor. Doğa harikası olmayı başaran kent, aynı zamanda tarihi dokularıyla turizmin başkenti olmaya aday. Yerli ve yabancıların uğrak noktası olan Trabzon’un bu yükselişi Körfez ülkelerinin de dikkatini çekti. 2014 yılında tercihlerini konuşturan Araplar, 2015’te 8, 2016’da 6, 2017’de 5, 2018’de 7, 2019’da 8 ve 2020’de ilk 10 listesine Trabzon’u soktu. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ömer Turgut, şehrin son 6 yılda hızla popülaritesini arttırdığından bahsediyor. Trabzon’un yanı sıra Rize, Artvin, Ordu ve Giresun’un merkez bölgeleri ile yaylaları Arap alıcıları tatmin etmektedir. Yatırımcı olarak Arapların ilgisini çeken bölgelerin serin, yağmurlu bir iklim ile doğal güzellikleri barındırması alımda önemli rol oynuyor. Tüm bu avantajları bir kenara bırakırsak; konut fiyatlarının büyükşehirlere kıyasla daha düşük olması da bir diğer fırsatı oluşturdu. Üstelik bölgenin havalimanına sahip olması popülerlik açısından son derece değerli.

Yomra bölgesi tercihin ilk sırasında

Araplar tercihlerini sıklıkla Trabzon’dan yana kullanıyor. Ancak ilçeler açısından en çok Yomra bölgesine akın halindeler. Burada Körfez ülkelerinden gelenlerin artışa geçtiğini belirten Turgut, konut fiyatları, restoran ve diğer alt sektörlerin yatırımcı fırsatından yarar sağladığını söylüyor. Fiyatların etkilendiği bölgede iklim ve doğa koşulları ilgi çekicidir. Arapların tercihlerde metropolden ziyade Karadeniz Bölgesi’ni seçmesi, “Ulaşım rahatlığı, uygun fiyatlar ve iklim koşulları” olarak açıklandı. Ziyaret tarihlerini sıklıkla Nisan ve Ekim arası olarak belirleyen Turgut, maksimum kalma süresini 10 ila 30 gün arasına çekti. İzin süresince Arapların bu bölgelerde günlerini değerlendirdiğinden bahseden Uzman, konut tiplerini 3+1’den yana kullandıklarını belirtmektedir. Türkiye’de konutlarını yalnızca yazlık amacıyla kullanan Araplar, 15 ila 20 günlük tatilleri arasında villalara yönelim göstermiyor. Diğer aylarda kullanım dışı kalan konutların kiraya verilmediği bilinmektedir.

Belirli bölgelere akın ediyorlar

Araplar hakkında bilgiler veren Turgut, ziyaretlerin çoğunluk olarak Yomra, Kaşüstü-Ortahisar ve Yalıncak bölgesinde birleştiğini söyledi. Satış ofisleri aracılığıyla yapılan tespitler alıcıların sayıca fazla olduğunu göstermektedir. Trabzon’un merkez ilçesini oluşturan Ortahisar ve nüfus bakımından yüksek olan Akçaabat’ta az sayıdaki konut projesinin alıcıları sıklıkla Arap’tır. Müşterilerin yaşam alışkanlıklarında mutlak olarak özel hizmet talebi olduğu, minimum 200 metrekarelik yaşam alanlarını tercih ettiği kaydedildi. Sosyal donatılara önem veren alıcı taraf, kapalı havuz ve yeşil doğayı sıklıkla ilk maddelere koyuyor. WC kullanımlarında fıskiye modelini istediklerini aktaran Turgut, prizde İngiliz tipinin kullanıldığını aktardı. Yeni yapım site alanlarının Arap müşterilerden oluşması özellikle Türk müşterileri de etkilemektedir. Türk müşterilerin tercihlerini yönelim olarak değiştirdiklerini bizlere aktaran Uzman, kültür ve yaşam çatışması ikilemine düşüldüğünden söz etti. Bu nedenle Türkler Akçaabat, Yıldızlı-Akçaabat ve Söğütlü bölgesine akın etmektedir. Bazı Türk müşteriler ise Türk-Arap yaşam kültürünü bir araya getiren projeleri tercih edebiliyor. Bölgede yalnızca 10 ila 30 gün arasında kalan yatırımcılar müşteri tercihlerini etkilemeye devam etmektedir.

Müşteri başka bir müşteriyi getiriyor

Türkiye’den konut aldığı için memnun olan müşteriler başka bir müşteriyi ülkeye çekmektedir. Trabzon’da oluşan yığılma özellikle aynı site içerisinde görülmekte. Yeşili ve doğayı seven Araplar, Uzungöl ve Sera Gölü gibi doğal güzellikleri başkasına da tanıtmak istiyor. Gününü yeni tatlar keşfetmek için değerlendirenlerin sıklıkla Trabzon’u kullanması, şehir tabelalarının Arapçaya dönüşmesine neden oldu. Değişimin izi Arap alfabesinin kente yayılmasıyla öne çıktığı sıralarda satış hedefleri yine Körfez ülkelerine yönelim gösterdi. Bu nedenle satış ofislerinde mutlaka Arap kökenli ve Arapça konuşan bir çalışan bulunuyor. Tanıtımların Arapça broşürler şeklinde genişletildiği süreçte Türkiye’ye yapılan yatırım Irak vatandaşlarına kadar yayıldı.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.