Kategoriler
Emlak Haberleri

Arnavutluk’ta deprem konutlarının temel atma töreni gerçekleştirildi

Arnavutluk’ta deprem konutlarının temel atma töreni tamamlandı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yürütülmesi beklenen proje, Laç şehrinde hayat bulacak. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açılışa video konferansla bağlandığı görülürken, törendeki isimler: Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, Türkiye Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Arnavutluk Yeniden İnşa Bakanı Arben Ahmetaj, TOKİ Başkanı Ömer Bulut ve Türkiye’nin Tiran Büyükelçisi Murat Ahmet Yörük, oldu.

Arnavutluk’ta deprem konutları hayata geçiriliyor

Başbakan Rama’nın Türkçe “Hoş geldiniz” diyerek başlattığı tören konuşması, Laç şehrinde inşa edilecek yeni deprem konutlarının detay süreciyle devam etti. Yeni mahallenin inşaatına ilişkin konuşan Rama, projeyi iki halk arasındaki özel ilişkilerin bir kanıtı olarak değerlendirmiştir. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz yıl 26 Kasım’da yaşanan trajediden sonraki desteği olağanüstü dayanışmalarla geçirildi. Başlangıçta duruma ilişkin gözlemlerini konuşturan Rama, “Türkiye Cumhurbaşkanı ve dostlarının, yeni bir mahalle inşa ederek şehri canlandırmak üzere verilen söze şahitlik etmek için buradayız” dedi. Doğru bir planlamanın ardından hayat bulması beklenen mahallenin inşası, iki ülke ve halklarını bir araya getirecek. İlişkilerin güçleneceği konusu, Türkiye’nin ilk andan beri sözlü ifadelerini yerine getirmesiyle başlamış; insani ve maddi kaynaklarla devam etmiştir.

Projenin adresi Laç şehri oldu

Törende konuşma sırasını devralan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, Cumhurbaşkanının talimatlarını takip ettiklerini belirtti. Şimdiye dek her afet sonrası bölgeye giden Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ), Pakistan, Endonezya, Sti Lanka ve Somali’nin yapılarını yeniden inşa etmiştir. Bu doğrultuda konut, hastane, okul ve kamu hizmet binalarını tamamladıklarını aktaran Bulut, Laç şehrinde inşa edilmesi beklenen projenin bitiş tarihini 2021 Eylül olarak duyurdu. “Proje tamamlandıktan sonra Arnavut makamlarına anahtar teslimi yapılacak” diyen başkanı; Büyükelçi Yörük’ün konuşması takip etti. Törende Arnavut kardeşlerinin yaralarını sarmak için var güçle çalıştıklarını söyleyen Yörük, temeli atılan projeyi Türk-Arnavut dostluğu çerçevesince değerlendirmiştir.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan talimat geldi

Arnavutluk’ta geçtiğimiz yıl 26 Kasım günü meydana gelen deprem sonrası, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimat gönderdiği aktarıldı. Depremzedeler için hemen 500 konut inşasının başlatılmasını isteyen Erdoğan, makamların iletişime geçmesini istedi. Bunun üzerine Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Arnavutluk Yeniden İnşa Bakanlığı arasında sağlıklı bir iletişim kurulmuştur. Afet sonrası yapım alanı için iş birliği protokolü imzalayan taraflar, TOKİ kapsamında 522 konut, 73 ticari ünite ve 375 araçlık otopark için anlaştı.

Exit mobile version