Kategoriler
Emlak Haberleri

Arsa satışlarında ilk beşe giren Konya, konut satışlarında yedinci oldu

Arsa satışlarında Türkiye genelinde birçok kenti geride bırakan Konya, 5.sıraya yerleşti. Konut satışlarının sıralandığı listede 7.sıraya yerleşen Konya’yı, Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, değerlendiriyor.

Arsa satışlarında Konya ilk beşe girdi

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, 2020’nin arsa satışında geçen yıla göre yüzde 20’lik bir artış elde ettiğinden söz etti. Ocak-Ekim döneminde toplam arsa satışı 368 bin 215’i kapsıyor. Konya’nın listeye 5.sıradan girdiğini belirten Adlı, Türkiye’de pandemi döneminin satışları yakından etkilediği konusuna açıklık getirdi. Buna göre, salgın hastalıkla mücadele kapsamında geliştirilen tedbirler sektörde birtakım yaralanmalara neden oldu. Gayrimenkulde alış ve satış değerlerinin düştüğünü verilerde gören Adlı, 1 Haziran’da kamu bankalarının uygulamaya soktuğu ‘düşük faizli kredi seçeneklerinin’ sektörü yeniden cazip hale getirdiğini söylüyor. Arsa satın alanların genellikle hobi bahçeleri yapma arzusundan kaynaklandığı bilinmekle birlikte; hobi bahçelerinin sisteme kooperatif hissesi şeklinde geçirildiği sürece tapuya kayıtların geçirilmediği hatırlatıldı. Genel Müdür Adlı, Ocak-Ekim ayları arasında toplamda 368 bin 215 arsanın satıldığını söyledi. Satış işlemleri arasında ipotekliler 23 bin 702 adedi oluşturuyor. Arsa alım ve satımda öne çıkan illerin başında İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Konya, Gaziantep, Adana, Kocaeli, Bursa ve Tekirdağ gelmektedir.

Faizler konut satışını arttırdı

Salgın hastalığın etki alanlarından birisi gayrimenkul ve gayrimenkule bağlı sektörlerde gelişti. Olumsuz etkinin izleri günlük satış rakamını Türkiye’de 3-4 bin ile sınırlandırdı. Hükümet teşviklerinin ardından harekete geçen kamu bankaları düşük faizli kredi desteklerini duyurunca, vatandaşlar Haziran-Temmuz dönemini konut satın alarak değerlendirdi. Günlük satın alımın 20 ila 22 bin arasındaki değişimi toparlanmanın izleri olarak görüldü. Konut talebine yeniden göz gezdiren Mehmet Zeki Adlı, taleplerin yoğunlukla İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya’da gerçekleştiğini fark etti. Bazı illerde konut satışlarının yüzde 300 arttığı verilerde, geçen yıla kıyasla artış yüzde 27 oldu. Ocak-Ekim döneminde 1 milyon 281 bin konutun satışı, yine düşük faiz etkisidir. Satış işlemlerini kredi ile gerçekleştirenlerin yüzde 42,5’lik bir artış yarattığını söyleyen veriler, vatandaşın yüzde 42’den fazlasının krediye başvurduğunun kanıtı. Kredi kullanmayanların oranlarındaki yüzde 3 dilimlik düşüş, ikinci el konutlarda satışları öne çıkardı.

Konutta tercihler İstanbul’dan başlıyor

Zeki Adlı, konut satışlarında bu yılki kaybın sıfır el bazında olduğunu söylüyor. Ancak düşük faizlerin etkisi altında ikinci el konut satışı değerini arttırmaya devam etti. Bu sene Ocak-Ekim dönemi arasında ipotekli konut satışlarının artışı geçen yıla oranla yüzde 124,2 oldu. En fazla konut satışında rol üstlenen İstanbul’u ise listede; Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Konya, Kocaeli, Adana ve Gaziantep takip etti. Arsa satışlarında da liste başı olan İstanbul, Konya’yı listenin beşinci sırasına yerleştirmiştir.