Kategoriler
Emlak Haberleri

Artan ev kiraları nedeniyle mahkemeler, emlak davalarıyla dolacak

Emlak sektöründe yakın zamanda çok fazla hareketlilik olduğu görülmektedir. Bu hareketlilik genelde kiralık konut piyasasında yaşanmaktadır. Bu hareketliliğin olması da konutlarda kiraların artmasına sebebiyet vermektedir. Bu kapsamda bakıldığında bazı illerde ev kiraları yüzde 100 oranında artmıştır. Diğer bir taraftan bakıldığında ise  konut sahipleri de sözleşmesi bitmeden kiracılarını çıkartmak istemektedir. Böylece konutu daha fazla ücret karşılığında yeni kiracıya verme arayışında bulunmaktadır. Fakat bu şekilde davranan konut sahiplerinin bunu yapmaya hakkı bulunmamaktadır. Bu durum ise her iki tarafı da karşı karşıya getirmektedir. Böylece meydana gelen bu anlaşmazlıklar tarafları dava açmaya yönlendirmektedir. Ayrıca konut sahiplerinin 5 yıllık kiracıları için döneme göre uygun bir kira talep etme hakkı vardır. 10. yılın sonunda hiçbir sebep göstermeden tahliye davası açma hakkı da bulunmaktadır. Her iki durumda da daire sahipleri ile kiracılar davalık olmaktadır. Böyle olunca da artan ev kiraları nedeniyle mahkemelerde bir yoğunluk yaşanması kaçılınmaz olmaktadır.

Artan ev kiraları nedeniyle davalar artacak

Gayrimenkul Brokeri Songül Toprak Özsan,  davaların şimdiden açılmaya başladığını belirtmiştir. Özsan “Birçok müşterimiz dava açmanın yolunu sormaktadır. Hem kiracı olarak hem de konut sahibi olarak dava açmak isteyen birçok insan mevcuttur. Bu durum, emlak sektörünün bu gidişat sonucu olarak artış yaşanacaktır. Mahkemeler, emlak davaları ile dolacaktır. Bu da büyük bir iş yükü demektir.” diye belirtmiştir. Ayrıca Özsan, kontratın zamanı gelmeden kiracının tahliye edilemeyeceğini belirtmiştir.

Özsan, “Konut sahibi kafasına göre kiracıyı evden çıkartamaz. Çıkartabilmesi için kirayı ödemediği için temerrüde düşürülmesi ve sonrasında tahliye davası açılması gerekmektedir. Kiracıya noterden ihtar gönderilip 30 gün süre de verilmek zorundadır. Bu süre bittikten sonra daha ödeme yapılmamış ise tahliye davası veya icra takibi yoluyla yapılacak olan takip neticesinde icra mahkemesinden tahliye talep edilebilmektedir. Ayrıca konutun içinde mal sahibinin izni olmadan büyük bir değişiklik yapılamaz. Konu amacı dışında kullanılamaz. Böyle olması durumunda ise kiracı tahliye edilebilmektedir. Son olarak tadilat, tamirat ve yıkım varsa kiracı tahliye edilebilinmektedir. Kaldı ki bu durum olsa bile kiracının geri davet edilmesi gerekmektedir. Eğer edilmiyorsa kiracıya 1 yıllık kira bedeli ile taşınma bedeli ödenmektedir.” dedi.

10 yıl şartı bulunmaktadır

Konut sahibi kiracıyı hangi durumlarda çıkarma imkanı bulunmaktadır. Bakıldığında konut sahibi 10. yılın sonunda kiracıyı haklı gerekçe ileri sürmeden tahliye etme hakkı bulunmaktadır. Bu hakkın kullanılabilmesi için ise 3 ay önceden ihtarname gönderilmesi gerekmektedir.

Kiracı kirada oturduğu konuttan ayrılmak istediğinde bunun da bir yolu ve yöntemi bulunmaktadır.  Bu durumda konut sahibinin 3 ay daha kira bedelini talep etme hakkı doğmaktadır. Ancak konut sahibinin bu 3 aylık bedeli talep edebilmesinin de şartı vardır.  3 aylık süre içerisinde yeni kiracının söz konusu konuta yerleşmemiş olması gerekmektedir.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…