Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri

Artışa geçen kira oranları esnafların kepenk indirmesine neden oluyor

Artışa geçen iş yeri kiralarında öne çıkan iller İstanbul ve Bursa oldu. Salgın hastalıkta bulaş riskini önlemek isteyen Sağlık Bakanlığı’nın getirmiş olduğu tedbir süreçlerinde esnafın kira sorunu artarak devam etti. Mağaza ve dükkân kiralarının birbiriyle yarıştığı büyükşehirlerde kazanç oranı diplerdeyken artış değerleri dikkat çekiyor.

Artışa karşı destek müjdesi

Pandemi ilan edilen 2020 yılında birçok sektör kapılarını aktif çalışma hayatına kapatmak zorunda kaldı. Bunun bir sonucu olarak ekonomik baskının arttığı Türkiye’de, iş yeri sahiplerinin kazancı neredeyse yok gibi. Yayılan kısıtlamaların tüm ülkeyi kapsadığı süreçte iş yeri kazancını kurtaramayan ve borç içine giren binlerce esnaf iflas ettiğini açıklamıştı. Tüm bu olumsuz gelişmelere rağmen kira oranını arttırmaya devam eden mülk sahipleri, esnafın hayatta kalma mücadelesine destek olmuyor. Yaşanan sorunlar kabine toplantısına geçtiğimiz hafta yansıtıldığında esnaflara kira yardımı onaylanmıştı. Kira yardımından faydalanması beklenen sektör çalışanları ise; taksi, dolmuş, servis işletmecisi, terzi, oto tamircisi ve lokantacı gibi işletmelerden oluşmaktadır.

Dükkan ve mağaza kiraları tavan değeri gördü

Gayrimenkul Borsası A.Ş. (GABORAS), kira artışlarının bu yıl dükkan ve mağazalar üzerinde yoğunlaştığını tespit etti. Artışlarda listenin başını tutmaya devam eden 5 büyükşehir, değerleri aniden sıçratarak rekor seviyede tutmuştur. Verilere göre, dükkan ve mağaza kiralarını arttıran illerden ilki yüzde 65 ile Bursa oldu. Bursa’yı takiben listede yer edinenler ise; yüzde 45 artış ile İstanbul, yüzde 32 artış ile İzmir, yüzde 25 artış ile Ankara ve yüzde 20 artış ile Antalya’dır. İş yeri türünde yer alan büro ve ofisler belirli seviyeyi yükseltmeye devam ediyor. Geçtiğimiz yıl aynı dönemde ofis kiralarının yüzde 25 daha az olduğunu gösteren GABORAS verileri, artışta İstanbul’u öne çıkardı. İstanbul’u takiben listede yer edinenler ise; yüzde 23 artış ile Antalya ve Ankara, yüzde 15 artış ile Bursa ve yüzde 12 artış ile İzmir oldu.

Ofis ve depolarda artış devam ediyor

İş yeri kiralamalarında dükkan ve mağaza kiraları zirveyi oynarken; depo ve antrepo kiraları yüzde 33 artışa sahne oldu. Artışın en çok yaşandığı il Ankara olurken, Ankara’yı takiben listede yüzde 23 ile İstanbul, yüzde 22 ile Antalya gelmektedir. Bursa ve İzmir’in oranları geçtiğimiz 2019 yılına göre fiyat artışında gerileme gösterse bile yıl sonunda yeniden yükselişe geçti. Kısa süreli hızlı bir artış ile kısa zamanda iki ilin diğer illerle arasındaki farkı kapattığı görülmüştür. GABORAS Veri Direktörü Orhan Vatandaş, Türkiye’de pek çok esnafın zor bir dönem yaşadığından söz ediyor. Ülkenin itici gücü olarak tabir edilen KOBİ’ler, ekonomik hayatı ilerletmede ve ayakta tutmada önemlidir. Fakat dükkanlar ve depolar enflasyonun üzerine çıkan kira artışıyla zor durumda bırakmaya devam etmektedir.

Konut kiralarında son durum ne?

İş yeri kiralamalarında mağduriyet yaşayan esnaflar kadar konut oturumuna devam edenler arasında da mağduriyet yaşanabiliyor. Özellikle uzaktan eğitim ve çalışma sisteminin tüm dünya tarafından baskın bir şekilde kullanıldığı süre boyunca kira oranları artışa geçti. Bulaş riskinden korunmak isteyenlerin Türkiye’de kırsal ve yazlık alana gitmesiyle birlikte artan nüfus oranı, kira artışlarının temel nedeni olmuştur. Fakat zaten nüfus oranı yüksek olan illerde artışların daha yavaş ortaya çıktığı kaydedildi. Bu yıl, geçtiğimiz yıla kıyasla artışla öne çıkan iller sıralaması şöyle oldu; yüzde 60 ile Muğla, yüzde 57 ile Mersin, yüzde 56 ile Antalya ve yüzde 50 ile İzmir’dir. Artışlar, yüzde 20 ile İstanbul, yüzde 25 ile Ankara ve yüzde 11 ile Bursa’da daha az seviyede gerçekleşti.

Kira destek haberlerine göz atmak için tıklayınız.

Exit mobile version