Kategoriler
Ekonomi Gündem

Asgari ücret 2500 liraya yükselebilir

Asgari ücrete yapılacak zam 1 Ocak 2020 tarihinden itibaren geçerli olacak. Peki bu ücret, ne kadar olacak? Asgari Ücret Tespit Komisyonunun toplantısı takvimler 2 Aralık Pazartesi gününü gösterdiğinde başlayacak.

Komisyon işçi, iş veren ve hükûmet temsilcilerinden oluşacak. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında gerçekleşecek ilk toplantının ardından Komisyon, işçi ve iş verenin ev sahipliğinde birkaç kere daha toplanacak. Son toplantı yine Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığında yapılacak.

Asgari ücret tahminleri

Yeni Ekonomi Programı’nda (YEP) 2020 yılının enflasyonu yüzde 8.5 oranında hedeflendi Yine bu oranda asgari ücrette artış uygulanırsa brüt asgari ücret 2 bin 775 liraya, AGİ hariç net ücret ise 2 bin 191 liraya ulaşabilir. 

Bir diğer zam tahmini ise brüt 2 bin 262 lira. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının hazırladığı enflasyon raporunda ve YEP’te 2019 yılı enflasyon oranı tahmini olarak yüzde 12 seviyesinde olarak hesaplandı. Bu oran baz alınıp yüzde 12 oranı baz alınırsa bu ücret, brüt olarak 2 bin 865 liraya, AGİ haricindeki net ücret ise 2 bin 262 liraya çıkabilir.

Asgari Ücret Tespit Komisyonu yüzde 10 oranında zam yapmakta karar kılarsa bu ücret brüt olarak 2 bin 814 liraya, AGİ hariç net ücret ise 2 bin 222 lira olabilir.

Yeni yılda asgari maaş 2 bin 500 lirayı görebilir

Sabah gazetesi yazarı Faruk Erdem dün yayımlanan yazısında asgari ücretin net olarak 2 bin 500 lirayı bulabileceğini öne sürdü. Geçmişteki zamlara değinen Erdem “Asgari ücrete enflasyon ayarı” başlıklı yazısında asgari ücrete  yüzde 15 oranının üzerinde zam beklendiğini aktardı.

“Son 10 yıllık artışlara bakıldığında 2016’daki yüzde 30’luk artış dışında tüm zamlar bir önceki yılın enflasyonunun 2-5 puan üzerinde gerçekleşmiş durumda.” diyen Faruk Erdem “Yeni Ekonomi Programı’nda ve Merkez Bankası’nın tahminlerinde 2019 yılının enflasyon oranının yüzde 12 civarında olması bekleniyor. Bu rakamdan yola çıkılınca asgari ücretteki artışın yüzde 15 civarında olacağı beklentisi oluşuyor. Buna göre net asgari ücret 2.323 liraya ulaşıyor. Bunun üzerine pazarlıklarla yapılacak seyyanen artışların eklendiği düşünülürse 2.500 liralık net rakam da öngörülebilir. Tabi bu rakama ulaşmak için pazarlıkların sonucunu beklemek gerekiyor.” sözlerini kaydetti.