Kategoriler
Ekonomi

Asgari ücretliye aylık 1752 Lira maddi yardım

Koronavirüsü sonucunda ortada kalan binlerce işçiye müjdeli haber verildi. Koronavirüs Mücadele Toplantısı kapsamında alınan kararla, virüs salgını sonrası kapatılan iş yerlerinin arkada bıraktığı işçilere aylık 1752 Lira para yardımında bulunma kararı alındı.

Çoğu firmanın ve iş yerlerinin salgınla mücadele kapsamı sonrasında kepenkleri indirmesi işçiyi mağdur etti. Kazancın düşmesi veya işten çıkarılma gibi durumlar sonucunda ihtiyaçlarına para bulamayan işçilere devlet yardım eli uzatıyor. Koronavirüs Mücadele Toplantısı sırasında işçilerin sıkıntıları konuşuldu ve Kısa Çalışma Ödeneği ortaya çıkarıldı.

100 milyarlık Ekonomik İstikrar Kalkanı

3 ay süreyle yapılacak olan, gerektiği takdirde 6 aya kadar çıkarılabilen ödeme planı işçinin yüzünü güldürecek. Vatandaşın büyük bir merakla beklediği Cumhurbaşkanı tarafından yapılan açıklama için Çankaya Köşkü’nde önceki günlerde toplanıldı. Koronavirüsle Mücadele Toplantısı adıyla yapılan toplantı süresince ihtiyaçlar 21 madde üzerinde çözüme kavuşturuldu. Ekonomik İstikrar Kalkanı adı verilen ekonomik destek paketi, 3 saat 50 dakika sonunda sunuma hazır hale getirildi. Asgari ücretli çalışanlara aylık bin 752 Lira yardım yapılması kararıyla işçilerin ihtiyaçları atlanmamış ve onlara sunulması gereken maddi yardım olanakları açıklanmıştı.

Çıkarılan kararlar neticesinde her bir maddede vatandaşın, gerçek ve tüzel kişilerin içerisinde yer aldığı topluluklar düşünülerek sağlam adımların atıldığı görüldü. Gün geçtikçe artan vaka sayısına karşın ekonomik düzeyde mağdur olan sayısı da bir o kadar artıyor. Borçlarını ödeyemeyen, maaşını alamayanlar için stresli bekleyiş Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından sonlandırıldı. Ekonomik İstikrar Kalkanı’nın bütçesi tam tamına 100 milyar olduğu açıklandı. Gencinden yaşlısına her kesimi düşünülerek çıkartılan 21 madde sonucunda gerginlik sonlanıyor.

İşverenler unutulmadı

Ekonomik İstikrar Kalkanı adı altında desteklenecek işçi kesimi kadar işverenlerin de mağduriyeti unutulmadı. Türkiye İş Kurumu’na (İŞKUR) başvurular neticesinde iş yerinde kısa çalışma uygulanabilecek. İşveren karşılaştığı küresel, bölgesel ve kendi sektörünün yaratmış olduğu gerginliklerin üstesinden gelmesi amacıyla İŞKUR’a başvuruda bulunabilecek. İŞKUR’a başvuran işverenler, işlerinin aksadığını, durduğunu kanıtlayabilirse ödeme planlarını sonraki aylar için erteleyebilir.

Prime esas kazançlar üzerinden hesaplamalar yapıldı

Asgari ücretli kişilerin maddi yardım için yaptıkları başvurular sonucunda Kısa Çalışma Ödeneği’nden yararlanabilir. Sigortalının son 12 aylık priminde kazançları dikkate alınarak hesaplanan; günlük kazanç sağlayanlara gelindiğinde günlük ortalama brüt kazancından yüzde 60’ı şeklinde hesaplamalara uygun yardım alacaklardır.

İşçi Kısa Çalışma Ödeneği aldığı sürece genel sağlık sigortasının da devamı sağlanacak. Ödeneklerin ele geçeceği tarih ise her ayın 5’i olarak kararlaştırıldı. Hak sahibi olan kesim ödeneklerini PTT ile alabilecekler. Ödeme tarihindeki değişiklikler için yetkili kurum Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmasına karar verildi.