Kategoriler
Koronavirüs

Aşı uygulananların sayısı 550 bini geçti… Gece yarısına kadar sürecek

Pekin merkezli Sinovac firması tarafından geliştirilen CoronaVac aşısı için dün, Türkiye’de Acil Kullanım onayı çıkartıldı. Aralık ayının 30’uncu gününde Türkiye’ye gelen ve tüm illere dağıtılan aşı, düne kadar onay için bekletildi. Aşının Türkiye’ye gelen ilk partisi, 3 milyon dozu içerirken kullanım onayı alan aşı, dün, sağlık çalışanlarına uygulandı. Bilim Kurulu üyeleri ve Sağlık Bakanı’nın yanı sıra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da aşı vuruldu.

Kovid-19 aşısı, bağışıklığın artırılması için ikişer kez vurulacak. Aşıyı vurulan kişilere 28 gün sonra tekrar aşı uygulanacak. Saat 15.09’dan itibaren Türkiye’de, dünden bu yana 537 bin 538 kişiye aşıdan yapıldı.

Dün, gün boyunca, 286 bin 389 kişi aşılandı. Aşılama çalışmalarının 24.00’e kadar süreceği belirtildi.

Aşıda öncelik kimler?

Koronavirüs aşısı bu günlerde sınırlı olurken hemen herkese aşı, şimdilik uygulanmıyor. Kovid-19 aşısı, ilk aşamada hem eczane çalışanları hem de stajyerler de dahil olmak üzre tüm sağlık çalışanlarına uygulanıyor. İlk aşamanın ikinci kısmını, bakım ve koruma merkezlerinde kalan veya buralarda çalışanlara uygulanacak.

Bu grupta yer alanların ardından, ilk aşamanın üçüncü kısmını 65 yaş üstü bireyler oluşturuyor. 50 yaş altı ve kronik rahatsızlığı olanların aşılanması, üçüncü aşamada yer alırken ikinci aşamanın birinci partisinde Millî Savunma, İçişleri, Adalet bakanlıkları; zabıta, özel güvenlik, cezaevleri ve eğitim sektörü çalışanları gibi “hizmetin sürdürülmesi içi öncelikli sektörler” yer alıyor.

İkinci aşamanın ikinci partisinde ise 50 ila 64 yaşlarını kapsayan bireylere aşı uygulanacak. Aşılamanın dördüncü ve son aşamasında ise sırası gelmesine rağmen aşı yaptırmayanlar aşı vurduracak. Kovid-19 aşısı ile ilgili detaylı bilgiler “covid19asi.saglik.gov.tr” adresinde yer alıyor.

Yaşı 18 ila 49 olan ve kronik rahatsızlığı bulunmayan bireyler ise üçüncü aşamanın ikinci partisinde aşı yaptırabilecek. Kendisine aşı yapılmasını isteyenler, internet üzerinden randevu alabilecek.

Exit mobile version