Kategoriler
Ekonomi Gündem

Aşılar 2 ay içinde dağıtılabilir… Oxford Üniversitesi geliştiriyor

Birleşik Krallık’ın köklü üniversitesi Oxford, geliştirdiği ilacın dağıtımı için biyofarmasötik firması AstraZeneca ile anlaştı. Buna göre önümüzdeki ay içinde ilk deneyleri başarılı olduğu takdirde aşılar, çoğu ülkeye dağıtılacak.

Aşının yüz milyonu aşkın dozunun dünyaya dağıtılabileceği öngörülüyor. Öte yandan dünya genelinde, sekiz aşının test aşamasında olduğu biliniyor.

Aşının ilk klinik deneyleri, haziran ayında sonuçlanacak. Aday aşıdan başarılı sonuç elde edildiği takdirde yetkililerden onay alınacak ve ardından hemen üretime geçilecek.

Firma patent almayacak

Oxford Üniversitesinin yaptığı açıklamaya göre AstraZeneca, aşı için patent almayacak. Aşı, düşük ve orta gelirli ülkeler için ulaşılabilir duruma getirilecek.

Aşı, başarı olduğu takdirde Birleşik Krallık’taki dağıtımının hızlı olması sağlanacak. Öte yandan, yeni tip koronavirüs aşısının dünyaya hızlı dağıtılabilmesi için uluslararası ortaklarla çalışılacak.

Öte yandan araştırmalar için Birleşik Krallık hükûmetinin 20 milyon sterlin değerinde fon sağladığı belirtiliyor.

Kâr amacı güdülmeyecek

Aşıda kâr amacının güdülmeyeceği belirtilen açıklamada, sadece üretim ve dağıtım için bütçe ayrıldığı kaydedildi.

Üniversitesinin Oxford Aşı Grubu ile Jenner Enstitüsü tarafından ortaklaşa geliştirildi. Jenner Enstitüsünün insanlar üzerindeki deneylerini haftalar önce hayata geçirdiği belirtiliyor.

“Risk her zaman olacak”

Oxford Üniversitesi Tıp Fakültesinde görevli Regius Profesör Sir John Bell, yeni pandemi risklerinin daima olacağını kaydetti. Yeni araştırma merkezinin böyle bir sorunla mücadelede tepki hızının artıracağını belirten Bell, dünyanın böyle durumlara daha hazırlıklı olacağını kaydetti.

Profesör Bell, “AstraZeneca ile ortaklığımız, uzun yıllar boyunca, yeni pandemilere karşı mücadelede büyük bir güç olacak. Etkili ve onaylanmış bir aşımız olduğunda, koronavirüs salgınına karşı bağışıklık kazandırmak için güçlü bir pozisyonda olacağımıza inanıyoruz. Ne yazık ki yeni pandemi riskleri, hep bizimle olacak ve yeni araştırma merkezimiz, böyle durumlarda tepki hızımızı artıracak ve dünyayı daha hazırlıklı kılacak.” diye konuştu.