Kategoriler
Ekonomi Gündem

Askerî alanlar TOKİ aracılığıyla yapılaşmaya açılıyor

Yeşil alan olarak kalması talep edilen askerî alanlar, TOKİ‘ye devrediliyor.

Eskiden şehir dışına kurulan askerî alanlar, yapılaşmayla beraber şehrin içinde bulunuyor. 15 Temmuz’daki darbe girişiminde sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, askerî alanların şehir dışına taşınacağını bildirmişti. Deutsche Welle Türkçe’den Serkan Ocak’ın haberine göre; yeşil olarak kalması beklenen İstanbul’daki çok sayıda alan, TOKİ‘ye devredildi.

Şehir Plancıları Odasının verdiği bilgilere göre 172 adedi şehir içinde, 23 adedi orman bölgesinde olmak üzere İstanbul’da 195 adet askerî alan yer alıyor. Askerî alanların büyüklüğü, ilçelere göre değişiklik gösteriyor. Başakşehir’de bulunan askerî alanın ilçe büyüklüğüne oranı yüzde 16 seviyesinde yer alıyor. Esenler ilçesindeki askerî alanın yüz ölçümü yüzde 50 oranına çıkıyor. Bu oran, Çekmeköy’de yüzde 8, Beşiktaş’ta ise yüzde 13 oranında bulunuyor.  

Piknik alanı olacaktı

Açıklamanın yapıldığı 2016 yılında şehirdeki askerî alanlar İstanbul’un yüz ölçümünün yüzde 3,7’sini askerî alanlar oluşturuyordu. Darbe girişiminin ardından sivil toplum, meslek örgütleri ve yerel idareler yeşil alanların kıt kaldığı İstanbul’daki bu alanların yeşil alan olarak kullanılmasını talep etti. 

Toplam 100 bin metrekare büyüklüğündeki arsa alanının üzerinde 375 adet askeri alan, 10 bin metrekarelik arsa alanı üzerinde de bin 300 askerî adet alan yer aldığını belirten dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, şehir merkezinde yer alan askerî tesislerin kamuya açık yeşil alan olarak kullanılacağını dile getirmişti. Ayrıca, dönemin Başbakan’ı Binali Yıldırım da Türk Silahlı Kuvvetlerine ait bu yerlerin piknik alanı olarak kullanılacağını belirtmişti. 

TOKİ‘ye tahsis edildi

Aradan geçen dört yılın ardından bu arazilerin büyük kısmı, boşaltıldı. Bu alanların çok az kısmı askerî alan olarak kullanılırken boşalan alanlar da büyük kısmı atıl durumda bulunuyor. Geri kalanlar ise TOKİ için tahsis edildi. 

Buna göre; Beşiktaş’ta yer alan 2 bin 92 hektarlık arsa alanında bulunan Jandarma Dikimevi Müdürlüğü ve Zeytinburnu’nda bulunan 11 bin 40 hektarlık askerî alan TOKİ’ye verildi. Zeytinburnu’ndaki arsa alanında, büyük bir inşaat projesi gerçekleştiriliyor.

Bakırköy’ün Florya Mahallesi’nde yer alan 34 dönümlük arsa alanı, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına teslim edilmiş durumda. Öte yandan Bakırköy’e bağlı Yeşilköy ilçesinde bulunan 3.48 hektarlık askerî alan da aynı kuruma teslim edilmiş alanlardan biri.