Kategoriler
Proje Haberleri

Atatürk Kültür Merkezi’nin kaba inşaatı tamamlandı

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) kaba inşasının neredeyse yüzde 90 oranında tamamlandığı proje hız kaybetmeden devam ettiriliyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının İstanbul’da yenilediği bina, bu yıl sonu itibariyle tamamlanacak.

Atatürk Kültür Merkezi yeniden prestij kazandırabilir

Temelinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından geçtiğimiz yıl 10 Şubat’ta atıldığı bölgede, Atatürk Kültür Merkezi (AKM) binası İstanbullulara yeniden kazandırılıyor. Yeni tip koronavirüs (covid-19) salgın hastalığının tüm dünyayı esip kavurmasının ardından 11 Mart’ta ilk vaka Türkiye üzerinde tespit edilmişti. Alınan önlemlerin yükseltildiği ülke genelinde birçok iş yeri faaliyetlerini durdururken, kimi vatandaş iş kaybı yaşadı. Ancak TOKİ ve devlet bünyesinde gerçekleştirilen projelerin saha çalışmaları durdurulmadığı süreçte, Bakan Adil Karaismailoğlu tarafından saha çalışmaları sıklıkla kontrol edildi.

Ayrıca Karaismailoğlu, işçi sağlığının bizzat önemsendiği geçtiğimiz günlerde yeniden dile getirilirken, inşaat alanlarının aslında en güvenilir alanlar olduğu söylenmiştir. İşçilerin sosyal mesafe kurallarıyla çalıştığı bölge genelinde yüklenici firma tarafından sıklıkla ateş ölçümü yapılmakta. Bu şekilde herhangi bir engele takılmayan inşaatların devam ettiği süreçte Atatürk Kültür Merkezi için hız kazandırıldı. Yapılan açıklama gereği, işçi sayısının azaltıldığı şantiye içerisinde sosyal mesafe kurallarına uyum son derece dikkat ediliyor. Böylece kaba inşaatın neredeyse tamamlandığı proje üzerinde temel betonarme imalatı tamamlandı. Üst yapı imalatlarında ise yüzde 99 oranında tamamlanan yapı için gaz beton ve akustik duvar, akustik asma tavan, giydirme cephe, sıva gibi diğer faaliyetlere başlanmıştır.

AKM binası içerisindeki yenilikler

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) hizmet hayatına yeniden başlayabilmesi adına hedeflenen süre bu yıl sonu olarak biliniyor. Taksim Meydanı’nın yeni simgesi haline dönüşecek projenin ilk Mimarı Hayati Tabanlıoğlu iken, şimdilerde yeni bina için oğlu mimar Murat Tabanlıoğlu çalışmalarını sürdürmektedir.

Yeni AKM binası proje kapsamında 48 bin 705 metrekare büyüklüğüne sahip olacak. Bina tamamlandığında ise 4 bodrum, zemin ve 9 kattan oluşan 2 bin 40 kişilik opera salonu hayata geçirilecektir. 5 kattan oluşan 805 kişilik tiyatro salonunda ek olarak; sahne, kulis odaları, fuayene alanları, atölye ve depo alanları, bale çalışma salonları, solist, orkestra çalışma odaları, kayıt stüdyosu, prova salonları, sanat galerileri, sergi salonları ve millet kıraathanelerine yer verilmesi bekleniyor.