Kategoriler
Emlak Haberleri

AVM’ler birer birer satışa çıkıyor

AVM’ler pandemi döneminde yaşanan ekonomik durgunluğun sonucunda iflas bayrağını kaldırdı. Sahibinden satılık gayrimenkul ilanları arasında dikkat çekenler artık AVM’ler. İstanbul’un Şişli ilçesinde olmak üzere satışta iki aktif alışveriş merkezinin gayrimenkul danışmanlarınca yakın zamanda satışa çıkarıldığı görüldü.

AVM’ler sahibinden satışa çıkıyor

İstanbul’da 6 katlı 100 bin metrekare alana sahip olduğu bilinen bir AVM 3 milyar 750 milyon TL’den satışa çıktı. Diğer ilanlar arasında yine aktif olarak göze çarpan 4 katlı 60 bin metrekarelik diğer AVM ise 1 milyar 750 milyon TL’den alıcısını bekliyor.

Satışlardaki asıl neden yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığına karşı alınan tedbirler. Neredeyse iki ay gibi bir süreçte sosyal mesafe kapsamında ortaya çıkarılan yasaklar, sosyal izolasyona dönüştü. Çoğu iş yerlerinin faaliyetleri durdurulurken, bunlar arasında ekonomiyi döndüren AVM’ler bulunmaktadır. Henüz yeni normalin başlamadığı mayıs ayından itibaren hizmetlerine geri dönen alışveriş merkezleri, halk sağlığı adına tedbir almaya devam ediyor. Ancak Bakanlık tarafından getirilen her 10 metrekareye bir kişi olacak şeklindeki kurallar, ziyaretçilerin sayısında gözle görülür bir azalmaya neden oldu.

İzmit’te AVM ilanına talip yok

Geçtiğimiz ay Kocaeli’nin en popüler AVM’si Real ile Carrefour satışa çıkarıldı. Satışta bulunan iki alışveriş merkezinin de talipleri bulunmuyor. Real AVM geçtiğimiz sene rant iddialarıyla gündemi epey bir meşgul etmişti. Diğer yandan Carrefour ise İzmit’in ilk alışveriş merkezlerinden birisi olma özelliğiyle öne çıkıyor. Ancak tüm çabalara karşın 2017’de kepenkleri indiren Carrefour’un satışı sağlanamadı.

Vakıfbank satılığa çıkardı

Arazinin daha evvel Not Gayrimenkul tarafından alındığı biliniyor. Real AVM ise Haldız ailesinin ortak olduğu şirket tarafından alınmıştı. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından söz konusu arazinin 2 kat kâr elde edilebilmesi için imar sağlayacağı gündeme oturdu. Yapılacak değişik, başta AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Akif Yılmaz olmak üzere meclis toplantısında reddedildi. Haldız ailesi kâr sağlayamayacağı her iki araziden vazgeçince, Carrefour ve Real AVM Vakıfbank’a kaldı. Bankanın geçtiğimiz dönem satışa çıkardığı Carrefour için 280 milyon TL, Real Alışveriş Merkezi için ise 250 milyon TL istediği görüldü. Ancak tüm aktif ilanlara karşı satışlar bir türlü gerçekleşmiyor. Önümüzdeki süreçte satışlar sağlanamazsa bankanın bu arsaları nasıl değerlendireceği merak konusu oldu.