Kategoriler
Emlak Haberleri

Ay Deresi Rekreasyon Projesi kapsamında çevre yeşilleniyor

Ay Deresi için harekete geçen Kepez Belediyesi, su baskınından kurtulamayan ilçenin doğu yakasını yeşillendirecek. Geçmiş yıllarda gecekondu bölgesi olarak tanınan ilçe sınırları içerisindeki Ay Deresi’nin çevresi, rekreasyon projesinden geçiyor. Yeşil bir vadi oluşturmak için çalışmalara başlayan belediye, gecekondu yapılaşmasının sona erdirildiği 35 bin metrekare alanı çalışma alanı olarak ilan etti.

Ay Deresi gecekondu yapılaşmasını geride bıraktı

Kepez ilçesinin doğusunda yer almakta olan Ay Deresi için çalışmalara başlayan Kepez Belediyesi, gecekondu bölgesi olarak tanımlanan alanı temizledi. Yapılaşmanın temizlenmesiyle birlikte özel olarak tasarım sürecinden geçirilen alana yeşil bir vadi yapılma kararı ortaya çıktı. Önceki yıllara dönüp baktığımızda ilçede büyük bir sorun haline gelen su baskınları genellikle dereden kaynaklanıyordu. Hüsnü Karakaş ile Baraj mahallelerinden geçen Ay Deresi, bugün artık Düden Çayı’na akıyor. Bunun için, Kepez Belediyesi geçtiğimiz yıllar içinde tamamladığı yağmur suyu drenaj ve dere ıslah çalışmalarıyla Ay Deresi’ni yeniden elden geçirdi. Aşırı yağışların ortaya çıkardığı su baskınlarını temizleyen belediye ekipleri, derenin çevresini yeşil alanla kaplama kararıyla birlikte gecekondu alanını kaldırdı. Çözüme kavuşturulan dere çevresinde artık herhangi bir mülkiyet ve imara ilişkin sorun bulunmuyor.

Toplu konut projeleri yükseldi

Kepez Belediyesi’nin duruma el attığı süreçte Ay Deresi büyük bir dönüşümden geçti. Gecekonduların mülkiyet sorunu çözülerek temizlendiği alan, su taşkınlarının önlenmesiyle yeşillendirmek için çalışmalara yeni bir hareket kazandırıldı. Bölgede modern yapılaşmanın önünün açıldığı duyurusunun ardından toplu konut projesi gerçekleştirildi. Ancak, alanın sığ görüntüden kurtulması adına gerçekleştirilecek olan yeşillendirme çalışması 35 bin metrekarelik bir alana yayılacak. Konuya ilişkin açıklamada bulunan Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, altyapı çalışmalarını incelemek için Hüsnü Karakaş Mahallesi’ne ziyarette bulundu. Ziyareti esnasında ‘Ay Deresi Rerkreasyon Projesi’ hakkındaki detayları aktaran Tütüncü’ye, Muhtar Ahmet Acar ve diğer bürokratlar eşlik etti.

Belediye Başkanından projeye dair açıklama

Konuşması sırasında, görev yılına ilk geldiği 2009 yılına dönen Kepez Belediye Başkanı, Türkiye geneline baktıklarında en çarpık kentleşmenin yaşandığı bölgenin kendilerinde olduğunu fark ettiklerini söylüyor. Bölgedeki gecekondu stokunu önlemek ve yıllardır çözülemeyen mülkiyet sorunlarını yeniden ele almak gibi çalışmalar ilk hedefe girdi. Mülkiyet sorunlarının çözüme kavuşturulduğu bölgede gecekonduların tapuları vatandaşlara teslim edildi. Ardından, Türkiye’nin en önemli kentsel dönüşüm projelerine kapı açıldığını söyleyen başkan, kentsel dönüşümle birlikte Hüsnü Karakaş Mahallesi’nin bambaşka bir yere dönüştüğünü aktardı. Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Menderes Türel’in, Altınova-Korkuteli Kavşağı arasında açtırmış olduğu yol ise bölgeye ekstra bir değer kazandırmıştır. Gecekondu işgalinden kurtulan 35 bin metrekarelik alanın ‘Rekreasyon Projesi’ altında yeşillenmesi için hemşerilere tapuları verildi. Hiçbir mağduriyetin yaşanmaması maksadıyla devlet vatandaşlarına kira desteklerinde bulundu.

Projede bizleri neler bekliyor?

Dere Rekreasyon Projesi’nin detaylarına inen Kepez Belediye Başkanı, “Park ve Bahçeler Müdürlüğü, Hüsnü Karakaş Mahallesi üzerindeki projenin yapımına önümüzdeki günler başlayacak. Projenin 2 etap halinde tamamlanmasını bekliyoruz. 1.etap kısmında zemin düzenlemesi çalışması yapılacak. Plan çizelgesine göre daha sonra taş ve molozlardan temizlenmesine karar verilen park alanına toprak serilme işlemine geçilecektir. Sondaj ve sulama tesisatı çalışmalarıyla devam ettirilen projelendirme, çim ekimi ve ağaç dikimleriyle sürdürülecek” dedi. Ağaçların portakal, zeytin ve limon ağacı olmasına karar veren proje sorumluları, mevcut yeşil dokuyu da korumak için çalışmalara ekstra bir özen gösteriyor.

Exit mobile version