Kategoriler
Gündem

Ayakta yolcu alınmayacak! Dörtlü koltukta çapraz oturulacak

Araçlardaki dörtlü koltuğun iki koltuğu kullanılacak. Ancak burada oturanlar yüz yüze gelmeyecek şekilde pozisyon alacak. Buna göre dörtlü koltuğa binen iki yolcu, karşılıklı ve birbirine çapraz şekilde oturacak.

İçişleri Bakanlığı, 81 ile yeni genelge gönderdi. Söz konusu genelgede; toplu taşıma ve personel araçlarının taşıma kapasitesinin yüzde 50’si oranında yolcu kabul edileceği yönündeki talimat, kaldırıldı.

Bir aracın yolcu taşıma kapasitesi, söz konusu aracın ruhsatında yazan bilgiye göre geçerli oluyor. Öte yandan ayakta yolcu alımı, yasaklandı. Buna göre minibüs, dolmuş, belediye ve halk otobüsü gibi toplu taşıma araçları, koltuk sayısı kadar yolcu alacak.

Diğer koltuk düzenlemelerine sahip toplu taşıma araçlarındaki kuralları ise il ve ilçe Hıfzıssıhha Kurulları belirleyecek. Kurulların alacağı karar, sosyal mesafe kuralına uyacak.

Hıfzıssıhha Kurulu karar verecek

Öte yandan, yeni düzenlemeye göre, şehir içi toplu taşıma araçlarına, hangi oran veya sayıda ayakta yolcu alınabileceği, o bölgeye bağlı il veya ilçe Hıfzıssıhha kurulu belirleyecek. 

Kurulun alacağı karar ise güvenli mesafe kurallarına uymak zorunda. Buna göre, illerdeki toplu taşıma ile ilgili kararı, İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulları belirleyecek.

İçişleri Bakanlığının tüm illere yolladığı genelgede “Kent İçi Ulaşım Araçları (Minibüsler, Dolmuşlar, Halk Otobüsleri, Belediye Otobüsleri ve Diğerleri) ile İlgili Alınması Gereken Önlemlerin yine toplu taşıma araçlarında (metro, metrobüs, körüklü otobüs vb.) güvenli mesafe kurallarına uymak koşulu hangi oranda/sayıda ayakta yolcu alınabileceğinin İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurullarınca alınacak kararlar ve konulacak kurallar doğrultusunda belirlenmesine karar verilmiştir.” ifadeleri kullanıldı.

Bilim Kurulunun rehberi dikkate alınacak

Ayrıca, Bakanlık tarafından gönderilen genelgede şehir içi ve şehirler arası yolcu taşımacılığı uygulamalarında Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulunca hazırlanan rehberler dikkate alınacak.

Kurallara uymayan yurttaşlara ise Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası kesilecekken ilgili genelgenin devamında  “…aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılması hususunda.” ifadeleri yer aldı.

Kaynak: İHA, Sözcü