Kategoriler
İhaleler Proje Haberleri

Ayder Yaylası kentsel dönüşüm projelerine hazır

Ayder Yaylası üzerinde devam eden saha çalışmalarına Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ziyaret gerçekleştirdi. İnceleme sonrası basın açıklaması yapan Bakan Murat Kurum devam eden çalışmaların sonunda tüm dünyanın beğenisini kazanacağı bir proje olacağına teminat veriyor. Yayla üzerinde yapılan projenin bir yatırım çalışması olarak ortaya çıktığı ve yaklaşık 50 milyon harcamaya neden olduğu söylendi.

Ayder Yaylası için ilk etap açılışı yapılacak

Rize’nin Çamlıhemşin ilçesine bağlı Ayder Yaylası üzerinde yürütülen çalışmalara bizzat ziyarette bulunan Bakan Kurum; projenin haziran ayı sonunda ilk etabını açacağını duyurdu. Buna göre, yaşanması daha mümkün hale dönüşecek olan Ayder Yaylası tüm bölge halkına güvenli bir yaşam alanı kazandırıyor.

Gazetecilere yapılan basın açıklamasında doğal kaynakları ve kültürel yapıları korumanın gelecek nesiller üzerinde büyük önem taşıdığı söylendi. Bu nedenle ortaya çıkarılan projelerin gelecek nesillere aktarılması adına uğraş verdiklerini belirten Kurum, Rize’de bu amaç doğrultusunda son 18 yılda 20 milyar liralık yatırımın gerçekleştirildiğini aktardı.

Türkiye’de önemli bir yer edinmiş Ayder Yaylası’nın dünyanın beğeneceği ve vatandaşların fayda kazanacağı bir proje olarak yürütülmesine önem veriliyor. Bu bölgede geçtiğimiz yıl tespit edilen kaçak yapıların ve salıncakların yıkım sürecinin tamamlandığı görülürken bu esnada hiçbir vatandaş mağduriyet yaşamadı. Bölge halkının da onayıyla hareket ettiklerini belirten Bakan Kurum, herkesin rızasını aldıktan sonra burayı bir kamu alanı haline getirdiklerini aktarıyor. Ayrıca bölgenin festival ve şenlikler için kullanılacağı bilinmektedir. Doğal güzelliklerin korunması için çalışma yapılan alanda uzun yıllar hatıraların yaşanmasına yardımcı olunacak.

Sokak üzerindeki yenileme çalışmaları devam ediyor

Kurum, Ayder sokaklarının daha iyi bir hale dönüşebilmesi adına çalışmalar yürüttüklerini belirtti. Alınan karara göre, yağmur suyu kanalı, kaldırım ve bütün aydınlatmalarda yenileme işlemi gerçekleşecek. Toplamda 50 milyon yatırım tutarına sahip bölge üzerindeki çalışmaların ilk etap açılışı haziran ayının sonunda yapılması hedefleniyor. Ziyaretçilerin isteklerini gözeden Kurum, yayla üzerine seyir terası yapacaklarını açıkladı. Eski termal otelin yapım ihalesinin de tamamlandığı öğrenilirken, otelin hizmet hayatına başlaması için ilk hedef gelecek yıl olarak belirlendi.

Ayder sokaklarında bir diğer problemin otopark sorunu olduğunu belirten Kurum, 1750 araçlık kapalı otopark inşaatına başladıklarını söyledi. Tamamen yerin altında olması planlanan bu yapının yerin üstünde görünmeyeceği ve doğal güzellikleri bozmayacağı plan dahiline alındı. Gerçekleştirilen otopark inşaatının da gelecek yıl hizmet hayatına başlaması bekleniyor. Ayrıca 55 tane yerel mimariye uygun apart ünitelerinin hayat bulacağı bölge üzerinde halk ile iş birliği içerisine girildi. Böylece ikinci etabın tamamlanması için çalışmaların yoğunluk kazanacağı ve gelecek yıl yaylanın yaşanabilir bir yer haline dönüşeceği şimdiden kesinleşmiştir.

Su artırma tesisleri yıl sonunda hizmete girecek

Atık su arıtma tesislerinin çalışmalarını da yakından takip eden Kurum, yıl sonu itibariyle tesislerin hizmet hayatına başlayacağını duyurdu. Ayrıca 2,28 hektar üzerinde kentsel dönüşüm projelerini aktif edecekleri ve Belediye bloklarının esnaf talebi doğrultusunda eylül ayında tahliye edileceği bildirildi.

Dönüşüm projesinin toplam bedeli ise 900 milyon lira civarında olacak. Bölgeye örnek olması beklenen bu projenin en önemli çıkış nedeni depremzedeler oldu. Artık göçük altında vatandaşlarını aramak istemediklerini belirten Kurum, bölgedeki tehlikeli heyelanlara karşı çalışma yürüttüklerini söylüyor. Bu esnada bölge sakinleriyle birlikte el ele vererek yola çıkılan projelerin TOKİ destekli olması ise gözlerden kaçmadı. 450 konut ve 80 dükkândan oluşacak ilk projeyi TOKİ ile iş birliği içerisinde yapacakları ve toplam maliyetin 850 milyon lira civarında olması bekleniyor.

Konut ihaleleri haziran ayında gerçekleştirilecek

Belirlenen projelerin yüzde 50’sinin tamamlanma aşamasını geçtiği belirtilirken, Rize merkezde Yağlıtaş ve Salarha’da konut projeleri devam ediyor. Arıca Yağlıtaş’ta planlanan konutların 1500 adet olması beklenirken, ilk etap itibariyle 450 konutun ihalesi bu ay yapılacak.

Tüm bu konut projelerinin yanı sıra sanayi alanındaki dönüşümlerin de devam ettiğini ve şehir içindeki sanayi sitesinde 302 iş yerinin ihalesinin gerçekleştirileceği bilgisini aktaran Kurum; Karadeniz İklim Değişikliği Eylem Planı doğrultusunda valilik ve belediyelere uyarı gönderdiklerini ve bu kapsam doğrultusunda çalışmaların yürütüldüğü söylendi.

Karadeniz bölgesinde 611 binanın taşkın riskine karşı elverişli olduğunun tespitini yakın zamanda yapıldı. Önemli bir konu olarak karşımıza çıkan tehlikeli duruma ilişkin bilim adamlarıyla ortak çalışmalar yürütüldüğü biliniyor. Binaların kamulaştırılma ve taşınma süreçlerinin de devam ettirildiğini belirten Kurum, vatandaşların rızasını almadan bina kaldırma sürecini başlatmadıklarını dile getirdi. Konuşmasını sonlandırmadan önce Millet Bahçesi projelerinden bahseden Kurum, Rize üzerinde 4 Millet Bahçesi’nin inşa edileceğini aktardı.