Kategoriler
Gündem

Bağdat’taki ABD büyükelçiliğine saldırı

Irak‘ın Yeşil Bölgesine beş adet füze fırlatıldı. ABC News’ın haberine göre; bu füzelerden üçü ABD büyükelçiliğine isabet etti. Saldırıda ölen olmazken acil bir eylem gerektirecek durum olmadığı belirtildi. Saldırıda kayıp yaşanmazken bu eylemin 2020 yılı içinde doğrudan ABD Büyükelçiliğini hedef alan ilk saldırı olduğu belirtildi.

Herkesin iyi durumda olduğunu dile getiren ABD‘nin askerî sözcüsünden biri, kendilerine cevap vermeyen Dışişleri Bakanlığına yönelik sorularına yenilerini eklediğini kaydetti.

İHA’nın haberine göre; yabancı misyonlarının ve hükûmet konaklarının bulunduğu Yeşil Bölge‘nin yakınlarına beş adet Katyuşa füzesi düştü. Saldırıda maddi hasar meydana geldi.

Soruşturma başlatıldı

Yabancı misyonlara yönelik saldırıyı sert bir dille kınayan ülkenin Başbakanı Adil Abdülmehdi, konuya ilişkin soruşturma başlattıklarını kaydetti. Bu eylemlerin yasa dışı olduğunu belirtilen Başbakanlık Basın Ofisi’nden yapılan açıklamada bu saldırıların ülkenin egemenliğine zarar verdiğinin altı çizildi.

Benzer olayların tekrarlanmaması ve faillerinin cezalandırılması için kolluk kuvvetlerinin bölgede araştırma yaptıklarını açıklayan Başbakan Abdülmehdi “Hükûmetin Irak Meclisi’nin yabancı güçleri çekmek için almış olduğu kararı uygulaması için adımlar atarken bu gibi sorumsuz ve münferit saldırıların ülkenin çıkarını zarar vermesi yanı sıra Irak‘ı bir savaş sahasına çevirmesine yol açacaktır.” uyarısında bulundu.

Abdülmehdi‘den “iyiliksever”lere çağrı

Hükûmetin bütün yabancı görevlerini korumakla yükümlü olduğunu hatırlatan Başbakan Adil Abdülmehdi, ülkedeki iyiliksever ve sorumlu güçlerinin hükûmetin yanında durmasını; bu ve benzer eylemleri gerçekleştirenlerin yakalanması için harekete geçmesini istedi. 

Sputnik’in haberine göre; ülkedeki uluslararası koalisyonunun gerçekleştirdiği operasyonlar askıya alındı. Kararın alınmasında İran‘ın ocak ayının başında yaptığı saldırıların etkili olduğu ifade edildi.

ABD’nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, “Irak‘ta uluslararası koalisyonun operasyonlarının büyük ölçüde durdu, çünkü (İran‘ın saldırılarından sonra) kuvvetlerin güvenliğini sağlama ve Irak hükûmetiyle görüşmelere odaklanmış durumdayız”

Kaynak: ABC News, İHA, Sputnik