Kategoriler
Emlak Haberleri Toki Haberleri

Bakan Murat Kurum kentsel dönüşümü duyurdu

Bakan Murat Kurum, konutta sevindirici gelişmeyi sosyal medya hesabı aracılığıyla duyurdu. Deprem bölgesi olan Türkiye üzerinde yapılar üzerinde yenilenmeye gidilmiş ve olası büyük depreme karşı hazırlık süreci başlatılmıştır.

Bakan Murat Kurum: “Tam 1 milyon 500 konut…”

Milletin destek gösterdiği kentsel dönüşüm projesinde, yerel yönetimlerin el birliği gösterdiği süreç kapsamında 300 bin konut başta olmak üzere, toplamda 1 milyon 500 konut dönüşüme hazırlanmıştır. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından verilen sevindirici haber, sosyal medya hesabından duyuruldu.

Elazığ ve Malatya’da yaşanan acı olaylar sonrası vatandaşların bilinçlendiği olumsuz süreçte, devlete destek yine vatandaşlar tarafından geldi. Olası depreme karşı hazırlık içerisinde olduklarını belirten Bakan Murat Kurum; vatandaşları yurt içinde güvenli ve sağlam evlerine kavuşturmak için aralıksız çalışmalar gerçekleştirdiklerini bildirdi.

Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı’nın yürüttüğü çalışmalarda ise Elazığ’da 19 bin 190, Malatya’da 4 bin 544 konut kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmiştir. İki ilde toplam konut inşaatının 23 bin 734 olarak ortaya çıktığı rakamda Bakan Murat Kurum, önemli açıklamalarda bulundu.

Konutları, belirlenen rezerv alanlarında ve yerlerinde gerçekleştirilen kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıl sonunda bitecektir. Böylece Elazığlı ve Malatyalı yurttaşlara ev teslimleri biran evvel gerçekleşecek. Evinin yıkımı gerçekleştirilen vatandaşların ise bu süreç içerisinde kira yardımları sağlanacaktır. Milletin desteğini arkalarında hisseden Kurum, yerel yönetimle el birliği gösterdiği projede yılda 300 bin konut olmak üzere, toplamda 1 milyon 500 konutu kentsel dönüşüme soktuklarını dile getirdi. Böylece ülke genelinde yaşanacak büyük depremlere karşı vatandaş güvenli yaşam alanlarına kavuşacak.

Kentsel dönüşüm nedir?

6306 sayılı Afet Riskli Yapıların Yenilenmesi Hakkında Kanununda yer alan bilgiye göre; kent içerisinde afet riski taşıyan alanların belirlenmesi ve sağlıklı, yaşanabilir hale getirilmesidir. Kanun çerçevesinde, Türkiye’nin dört bir yanındaki kent ve köylerde ekonomik ömrünü tamamlayan ve her an yıkılma tehlikesi taşıyan binaların, devlet desteği sayesinde ‘kentsel dönüşüm’ adıyla tekrar kullanıma dönüştürülmesi olarak görülmelidir. Devletin sağladığı yapım kredisi, kira yardımı, belediye harç ve vergi avantajlarıyla vatandaş evlerini yeniden yapılmasını sağlayabilmekte.

Kentsel dönüşüm kapsamında yenilenen konutlarda, kaçak yapıların önüne geçilmesi, depreme dayanıksız ve her an yıkılma tehlikesi yaşan yapıların, ekonomik anlamda ömrünü doldurması karşısında yeniden yapılandırılmasıdır. Bu sayede ülke içinde oluşabilecek şiddetli depremlere karşı oluşacak zarar en aza indirme hedefi taşınmaktadır.