Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bakan Turhan açıkladı… “Millî 5G” geliyor

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası’nın Ankara’daki bir otelde düzenlediği geleneksel toplantısında  konuşan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, çalışmaları devam eden yerli 5G teknolojisine ilişkin mesajlar verdi. Önümüzdeki yıl içinde deneme çalışmalarına başlamayı planladıklarını aktaran Turhan, yerli 5G teknolojisinin bu çalışmalarına haziran ayında başlanabileceğini dile getirdi.

Bütün yatırımların içerisinde en önemli etkiye sahip ve diğer sektörlerin kalkınmasını sağlayan yatırımın teknoloji olduğunu ifade eden Bakan, bu alanda yaptıkları faaliyetleri açıkladı. 

Her eve 100 megabit hızında İnternet

Her evin en az 100 megabit hızında İnternet’e sahip olmasının 2023 yılının hedeflerinde olduğunu belirten Bakan Turhan, fiber İnternet abone sayısını 10 milyona çıkarmayı planladıklarını kaydetti. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, ayrıca, 2023 yılında ülke genelindeki İnternet kullanımını yüzde 75 oranından yüzde 80 oranına çıkarmayı hedeflediklerini aktardı. Bakan Turhan şöyle konuştu:

“İçinde bulunduğumuz teknoloji çağında haberleşme alanını ihmal ederseniz yapılan yatırımların çok da anlamı kalmıyor. Çünkü sanayi alanında da günlük yaşamda da her şey iletişim imkânları üzerinden sonuca gidiyor. Biz de bilgi ve iletişim teknolojileri alanındaki politikalarımızla, vatandaşlarımızın refahını ve yaşam kalitesini arttırmayı temel öncelik olarak ele aldık. Ortaya koyduğumuz projelerimizle, ülkemizin haberleşme alanındaki seviyesini dünya ülkeleri içerisinde üst sıralara taşıdık. Yaptıklarımız meydanda, geniş bant abone sayısı 77 milyonu aştı. Fiber abone sayımız 3 milyonu geçti. 2023 yılında her eve en az 100 megabit hızında geniş bant İnternet erişimini sağlamayı ve fiber abone sayısını 10 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Fiber hat uzunluğu 370 bin kilometreyi aştı. E-Devlet kapısı kullanıcı sayısı 45 milyona yaklaştı. Mobil abone sayısı 82 milyonu aştı. Ülkemizde İnternet kullanım oranını 2023 yılında yüzde 75’ten yüzde 80’e çıkarmayı hedefliyoruz. Uçtan uca yerli ve millî 5G haberleşme teknolojilerinin geliştirilmesi için özellikle kritik altyapılarla ilgili üretim çalışmaları devam ediyor. Hedefimiz 2020 Haziranında yerli ve millî 5G denemelerine başlamak.”