Kategoriler
Emlak Haberleri

Bakanlık konut projelerini salgın hastalık koşullarına göre yeniledi

Bakanlık konutlardaki mimari ve tasarım sürecini yeniden değerlendirmeye alarak, yeni tip koronavirüs (Covid-19) şartlarına bağlı kalacaklarını aktardı. Ulaşılan yeni bilgiler doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un açıklaması, evden çalışma kültürünün artışı üzerine oldu. Artık dijital dünya ile kolaylaştırılan eğitim, iş ve eğlence yaşamının ardından, istekler bahçeli, geniş balkonlu ve teraslı evlere kaydı.

Bakanlık projeleri yeniden değerlendirmeye alıyor

2020’nin Kasım ayında Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıktığı duyurulan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığı kısa zamanda dünyayı etkisi altına aldı. Gayrimenkulde tercihleri değiştiren sosyal izolasyon kuralları yeni dönemde gerçekleştirilmesi planlanan projeleri elden geçirmiştir. Markalı konutlarda değişime uğrayan pek çok proje gün itibariyle Çevre ve Şehircilik Bakanlığı altında da değişiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, pandeminin getirilerini uzaktan eğitim ve çalışma ortamı olarak değerlendirirken; diğer bir yandan kentsel dönüşüm, sosyal konut projeleri ve sıfır atık projesi hakkında gelinen aşamayı masaya yatırdı.

Bakanlık tarafından gerçekleştirilmesi beklenen projelerin değişime uğradığını bildiren Bakan Murat Kurum, pandemi koşullarının insanları eve adapte ettiğini söylüyor. Yapılan anımsatmada artık evlerin yaşam alanı olduğu, uyuma alanından tamamen çıktığı görüşünde birleşti. Bu nedenle temel ihtiyacın barınma olarak atfedildiği evler, şimdilerde vaktin geçirildiği değerli bir alandır. Konutların yeni iç mekân tasarımlarıyla ilgili vatandaşların taleplerinde değişimler yaşandığını söyleyen Kurum, “Diğerlerine kıyasla metrekaresi daha küçük olan evlerde bile daha fazla oda sayısı isteniyor. Yine büyük teraslar, kat bahçeleri, geniş balkonlar ve dikey tarım gibi dış mekân kullanımlarına talepler artmaktadır” dedi.

2021’in hedefinde 80 bin konut var

Bakanlık çıktığı projelendirme süreci altında bu yıl yatırım bedelini toplamda 25 milyar liraya sabitledi. 80 bin konut anlamına gelen bu yatırım, kentsel dönüşüm ve sosyal konut projeleri için kullanılacak. Türkiye geneline göz attığımızda sahada yatırım değeri 81 milyar olduğu tespiti yapılan 272 binin üzerinde sosyal konut ve dönüşüm konutunun inşaatı sürdürülmekte. Kurum, dönüştürülmesi gereken tüm yapı stokunu baştan aşağıya değiştirecekleri hakkında konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından imzalanan 2021 Yılı Programı’nda, vatandaşların talepleri göz ardı edilmeden, ihtiyaçlara yönelik konut ve çevre düzenlemeleri tasarlanacak. Konut yapımına uygun yerleşkelerde gelişime açıklık ve yönelmeler görülecektir. Özellikle alt gelirli vatandaşların sorunlarını ortak bir paydada çözmek amacıyla çıkılan yol, uygun yapım ve finansman yöntemleri üzerinden geliştirilecek. İnşaat sürecinde hiçbir çocuk, yaşlı ve engelli bireyler unutulmayacaktır.

Exit mobile version