Kategoriler
Emlak Haberleri

Balıkesir konut fiyatları 4 yılda 2’ye katlandı

Bilge Gayrimenkul Değerleme ve Danışmanlık A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı olan Ahu Minareci Küçükağa, Balıkesir hakkında değerlendirmelerde bulunmuştur. Küçükağa, Balıkesir kentinde son zamanlarda görülen konut fiyat artışına dikkat çekmiştir. Ayrıca şehrin büyüme hızının son zamanlarda daha çok arttığını dile getirmiştir. Başkan Küçükağa; “Balıkesir 2012’de büyükşehir konumuna alınmıştır. Daha sonra bölgede hızla gelişen dinamikler Balıkesir’in de hem kent hem de nüfus olarak gelişmesine sebep olmuştur. Üstelik, Balıkesir, ‘Altın Çember’ diye bilinen ticari ring hattının tam ortasında bulunmaktadır. Arsa arzının da gün geçtikçe azalmasıyla konut fiyatları son 4 yılda hemen hemen 2’ye katlanmıştır. Küçükağa, Balıkesir şehrindeki konut sektörünün son zamanlarda yaşadığı değişimi değerlendirmiştir. Başkan Küçükağa; “Altın Çember, İstanbul-İzmir, İzmir-Çanakkale, Çanakkale-İstanbul otoyolu arasında bulunan yere verilen addır. Ayrıca Altın Üçgen veyahut Altın Ring olarak da bilinmektedir. Balıkesir, İstanbul ve İzmir arasında bulunan bir konumda kalmaktadır. Ayrıca demiryolu bağlantıları sebebiyle lojistik olarak önemli bir bölgede bulunmaktadır.” şeklinde konuşmuştur.

2017 Yılında Ülkenin En Çok Yatırım Alan Balıkesir Oldu

Küçükağa, Balıkesir’in sahip olduğu konum sebebiyle hızlı bir endüstri gelişimine ulaştığını belirtmiştir. Ayrıca Başkan; “Balıkesir 2017’de Türkiye’nin en çok yatırım alan şehri olmuştur. Böylece nüfus ve çalışan iş gücünü de arttırmıştır. Fakat hızlı artan nüfusa erişecek kadar hızlı bir gayrimenkul üretimi bulunmamaktadır.” diye konuşmuştur.

Küçükağa, günümüze kadar sürmekte olan imar sorunlarına dikkat çekmiştir. Başkan; “İmara açılamayan yerler ve bir şekilde çözümlenemeyen davalar sebebiyle arsa stoku son dönemlerde oldukça azalmaktadır. Bu durum arsa fiyatlarını, bundan dolayı konut fiyatlarını da etkilemişti. Bunun yanı sıra özellikle son dönemde yaşanılan maliyet artışlarıyla bir önceki yıla göre hemen hemen yüzde 50’lere varan fiyat artışları görülmektedir. Şehirde yeni yapılmış konutların yaklaşık birim fiyatları 3 bin TL civarındadır. Ayrıca bu yıl bu değer 4 bin 300 TL ile 4 bin 600 TL civarında görülmektedir.” demiştir.

Salgın Sonrası Edremit ve Ayvalığa Göç Yoğunluğu

Başkan Küçükağa, salgın sonrası evden çalışma kültürünün yaygınlaşmasıyla Körfez Bölgesi denilen Edremit ve Ayvalık ilçelerine anormal bir göç başladığını belirtmiştir. Küçükağa; “Bu yerlerde özellikle villa fiyatlarındaki artış bazı bölgelerde yüzde 70’i bulmaktadır. Bölgenin gelişim göstermesinin de bu durumda bir katkısı bulunmaktadır. Fakat bu artıştaki öncelikli neden salgın sonrası konut arayışlarındaki ölçütlerin farklılaşmasıdır. Bahçeli, müstakil konutlar ve kalabalıktan uzak hayat standardının benimsenmesi, ayrıca doğal yaşam ve doğal beslenme gibi konularda bilincin artmasıyla körfez bölgesine olan göç zaman geçtikçe artmaktır.” diye konuşmuştur.

Başkan Küçükağa, sosyal medya etki alanlarının artması, gezi bloggerları ve yemek programlarında Balıkesir’in ismi anılmasıyla şehrin yeme-içme kültürü birçok insan tarafından tanındığını belirtmiştir. Küçükağa, “Bu durum dolayısıyla Balıkesir’de bu sektörde faaliyet gösteren şirketlerin artmasına neden olmuştur. Ayrıca daha çok insanın istihdamına genel olarak büyümesine olanak sağlamıştır. Balıkesir tatil bölgelerinden sonra, et ve sütün tedariğinin sağlandığı bir şehir olarak bilinmektedir. Zeytinyağı ve pirinç üretiminde zaten tanınır bir durumda olan şehir et ve süt markaları da tanınmaktadır.”

Gayrimenkul Satışları Yüzde 110 Arttı

Başkan Küçükağa, “Salgın ve dolardaki dalgalanmalarla Türkiye’de olduğu gibi Balıkesir’de de satışlar hemen hemen durma noktasına gelmiştir. Fakat geçen yıl haziran-temmuz-ağustos aylarında yapılan kampanyalar ile şehirde gayrimenkul satışları bir anda yükselişe geçmiştir. Geçen yıl aynı aya oranla yüzde 110 dolaylarında artış yaşanmıştır. Arsa arzının sınırlı olduğu yerde bu şekilde yaşanan tüketimler dolayısıyla şehirdeki fiyatlarda da dalgalanmalara ve spekülatif artışlara neden olmaktadır.” diye açıklamıştır.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…