Kategoriler
Ekonomi Gündem Konut Kredisi

Bankalardan konut kredisi erteleme müjdesi

Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak ilan edilen ve ne yazık ki ülkemizde de yayılımı olan Corona virüs salgını sebebiyle çeşitli bankalardan konut kredisi erteleme müjdesi geldi. Buna ek olarak konut kredisi haricinde de vatandaşlara ödeme konusunda yardımcı olan bankaların detaylı bilgisi haberimizin içeriğinde.

Konut kredisi erteleme hangi bankalarda oldu?

Vakıfbank, Ziraat Bankası, Halkbank ve İş bankası virüs salgını sürecinde, müşterilerinin bu durumu en az mali hasar ile geçirebilmesi için bir destek paketi hazırladı. Söz konusu olan destek paketlerini bahsi geçen bankalar devreye almış durumda.

Bu paketlerin devreye sokulmasından sonraysa akıllarda hangi kredi çeşitlerinin ertelendiğiyle ilgili sorular dolaşmaya başladı. Söz konusu konut kredisi erteleme işlemi tüm kredi çeşitlerinde yapıldı. Ancak bu ertelemenin de belli şartları mevcut.

Türkiye İş Bankası’nın destek paketinin detayları:

Banka müşterilerinin 30 Nisan’a kadar ihtiyacı olması durumunda anapara / faiz / taksit ödemelerinin 30 Haziran tarihine kadar ertelenecek. Ertelenmesine ek bir koşul olmaksızın imkan veriliyor. Söz konusu salgın sebebiyle olumsuz etkilenen tüm sektörler için, ödemesiz dönem dahil gerekli destek verilecek.

Dijital kanallar aracılığı ile yapılacak olan EFT / havale işlemlerinden ise 30 Nisan tarihine kadar ücret alınmayacak. Karttan karta havale de dahil olmak üzere banka müşterilerinden ücret alınmayacak.

POS ve ÖKC ücretleri 3 ay boyunca ertelenecek ve sağlık ile gıda başta olmak üzere, banka müşterilerinin alışveriş anında ihtiyaç duymaları halinde kredi kartı limitlerinde artırma yapılacak.

Bireysel müşterilere de tüketici kredisi, kredi kartı ve ek hesap ödemelerinde 3 ay boyunca erteleme imkanı sağlanacak.

Buna ek olarak Türkiye İş Bankası, başta işini kaybeden vatandaşlara sağlanacak olan kolaylıklar dahil, her türlü ilave tedbiri alacak.

Vakıfbank’ın destek paketinin detayları:

Vakıfbank, firmaların 30 Haziran tarihine kadar olan tüm kredi taksitleri ve ödemeleri için esneklik sağlayacağını belirtti. Ayrıca işletmelere 3 aylık maaş gideri kadar da uzun vadeli kredi kullandıracağını açıkladı.

Ziraat Bankası’nın destek paketinin detayları:

31 Mart tarihinde ödenmesi gereken dönem sonu taksit, faiz ve anaparasını ödeyemeyen müşterilerin ödemelerine erteleme getirildi.

Ödemelerde sorun yaşayan müşteriler için 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere öteleme yapıldı. Ek olarak da turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar ilave süre tanındı. Bunlara uygun vadeli yapılandırma uygulamaları geliştiriliyor.

Personel maaşlarını söz konusu banka üzerinden ödeyen firmalar için 2020 Şubat ayı sonu itibari ile mevcut istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla, önümüzdeki 3 aylık personel maaşı gideri kadar ilave limit imkanı veriliyor.

Konut projeleri kampanyaları için tıklayınız….

Halkbank’ın destek paketinin detayları:

Esnaf ve sanatkarların bu dönemde yaşadıkları mali sıkıntılardan dolayı talep etmeleri halinde, kullandıkları krediler için Nisan, Mayıs ve Haziran 2020’de vadeleri gelecek olan ödemelerin, ödeme vadelerinden itibaren 3 ay süre ile faizsiz olarak erteleneceği açıklandı.

Ödemelerde sorun yaşayan müşteriler için 6 aya kadar ödemesiz dönem olmak üzere öteleme yapıldı. Ek olarak da turizm gibi dönemsel faaliyeti olan sektörlerde 12 aya kadar ilave süre tanındı.

Personel maaşlarını söz konusu banka üzerinden ödeyen firmalar için 2020 Şubat ayı sonu itibari ile mevcut istihdamlarını azaltmamaları kaydıyla, önümüzdeki 3 aylık personel maaşı gideri kadar ilave limit imkanı veriliyor.