Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bankaların verdiği kredilerin hacmi artıyor

Para Politika Kurulunun kararlarının ardından bankalar, sundukları kredilerde cazip indirime gidiyor. Bu hamlelerin karşılığında tüketicilerin çektiği kredi sayısı artıyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı (TCMB) Murat Uysal kamu bankalarının verdiği konut kredilerinin faiz oranını yeni yıldan itibaren yüzde 0,99 seviyesinden yüzde 0,79 oranına düşüreceğini kaydetti.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Şırnak’ta yaptığı konuşmada “Özellikle sıfır konut faizlerinde 0,99 oranı tarihi düşük seviye olan 0,79 a indirelim diye teklifle geldiler. 1 Ocak itibarıyla faizler inecek, hayırlı uğurlu olsun. Düştükçe toplumumuza bu maliyetleri yansıtmaya devam edeceğiz. Gerek inşaat sektörü yan sektörlerde maliyet ve faizler daha da düşecek.” ifadesini kullandı. İlk hamle Ziraat Katılım‘dan geldi. Ziraat Katılım, sıfır konutlar için kullandıracağı kredinin faiz oranını 8 Ocak’tan itibaren yüzde 0,79 oranına indirdiğini açıkladı. Buna göre kredinin yüzde 0,79 oranlı kredinin vadesi 120 ay oldu. Kullanılacak kredinin üst limiti ise 500 bin lira oldu.

Böylece kamu bankaların verdiği en düşük konut kredisinin faiz oranı yüzde 0,79 seviyesine indi.

Kuveyt Türk kâr oranını düşürdü

Kuveyt Türk bankası, 120 aya kadar vade seçeneklerindeki konut finansmanı kâr oranı yüzde 94 seviyesine, belli konut ürünlerini seçen müşteriler için yüzde 0,89 seviyesine düşürdüğünü açıkladı. Buna göre, banka, araç finansmanından elde ettiği kâr oranını yüzde 0,99 seviyesine çekerken belli ürünlerde ise bu oranı yüzde 0,96 yaptı. Bankanın hac finansmanından elde edeceği kâr ise yüzde 0,99 oldu. 

Emlak Pencerem’in derlediği bilgilere göre; Kuveyt Türk Bankası, Türkiye Finans Bankası, İNG Bank, İş Bankası, Garanti BBVA, HSBC ve Anadolubank son bir hafta içerisinde konut alımı için verdiği kredilerinin faiz oranlarında indirime gitti. TCMB Para Politika Kurulunun kararının ardından 1 hafta içinde bankaların konut kredisindeki tabela kredi faiz oranlarının ortalaması yüzde 1.28 seviyelerine kadar indi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumundan elde edilen verilere göre; bankaların verdiği toplam kredi hacmi bu ayın ortasında 2.6 trilyona ulaştı. Bu kredilerin içerisindeki konut kredisi hacmi ise 200 milyar lirayı geçti. Bu dönemde taşıt kredisi hacmi 6.9 milyara ulaşırken ihtiyaç kredisinin hacmi de 264 milyar lirayı buldu.