Kategoriler
Emlak Haberleri

Başkan Elmas: “5 yıllık dönüşüm için kredi desteği verilmeli”

Başkan Elmas, RE360 Gayrimenkul Buluşmaları kapsamında deprem gerçekliğini ve çözüm yollarını meslektaşlarıyla birlikte ele aldı. Yapılan online görüşmelerde KONUTDER Başkanı Altan Elmas, konut sahiplerine uygun koşullarda ‘kredi desteği’ sağlanmasını doğru bulduğunu söyledi. Ancak bu şekilde İstanbul’da depreme dayanıksız tüm yapıların önümüzdeki 5 yıl içerisinde değişimden geçebileceğini belirten Elmas, Türkiye’nin deprem gerçekliğine bir kez daha dokunmuştur.

Başkan Elmas, İstanbul’un dönüşüm planını ele aldı

Alkaş tarafından düzenlenen RE360 Gayrimenkul Buluşmaları kapsamında, Gazete yazarı Vahap Munyar’ın moderatörlüğünü üstlendiği online toplantı, “Türkiye’nin Deprem Gerçeği Sektörün Merceğinde: Ne yapmalıyız, Nasıl Yapmalıyız, Nereden Başlamalıyız” başlığı altında oturumu açtı. İnşaat sektöründen öncüleri bir araya getiren RE360 Gayrimenkul Buluşmaları kapsamında oturumda konuşan Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) Başkanı Altan Elmas, konut sahiplerine kredi desteklerinin kamu tarafından uzun vadeli olarak verilmesi gerekliliğine değindi. Faizsiz kredi desteğiyle birlikte İstanbul’da depreme dayanıksız yapıların değişimi için zaman kaybedilmeyeceğini vurgulayan Elmas, 5 yıllık sürede istenilen dönüşüm oranını yakalayabileceğimizden söz ediyor. İstanbul’un Avrupa Yakası’nı ele alan Elmas, 3 yıl önce elde edilen verilere göre binaların yüzde 15’inin yıkılıp yapıldığını gördüklerini belirtti. Sektörde iyi şeyler yapıldığını vurgulayan KONUTDER Başkanı, bu dönüşümün yetersiz geldiğinden bahsediyor. İstanbul’daki binaların ancak yüzde 10’unu yaparken, geriye kalanlar için çözüm geliştirilemedi.

“Devlet kaynağının kullanılması şart”

“İstanbul’da yalnızca 15 bin ila 20 bin konut arasında eşitlenen dönüşüm, 100 bin konuta yükseltilmelidir. Halihazırda kapasitenin yüzde 90’ı için boş arsaların kullanılması gerekiyor. Sektörün gücü açısından en azından yüzde 30-35 arasında kapasitenin kullanılması lazım” diyen Başkan Elmas; müteahhitlerin sermayeder rolünü üstlenmemesi gerektiğine değindi. Devletin kaynak sağlaması gerektiğini ifade ederken, “Kaynak sağlayıp düzenleyici olacak. Kat sahiplerine ise 15-20 yıllık faizsiz kredi desteği sağlayan bir model getirecek ki 5 yıl içinde bu konu çözüme kavuşsun” açıklamasında bulunuldu. 1999 depreminden sonrasını konu edinen Başkan Elmas; “Yaşanacak yeni bir depremde yıkımın olmaması adına hayata geçirilen yeni binalarda yapısal kolon kiriş alanlarında hasar oluşmaz. Bu hasarlar sıva dökülmesi gibi ufak olacak şekilde tasarlanmıştır. İzmir depremindeki yeni binalarda da yalnızca sıva dökülmeleri görülmüştür.” Dökülmelerin son derece normal olduğunu belirten KONUTDER Başkanı, yine de insanlara yürüyüp çıkabilecekleri yapılar üretilmesi gerekliliğini masaya yatırdı.