Kategoriler
Ekonomi Gündem

Berberlerde fiyat artışı

Berberlerde tarife ücretleri arttı. Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle kapanan kuaför ve berberler, 50 gün aradan sonra kepenk açtı. Mart ayının 21’inde kapatılan dükkânlardaki fiyat artışı dikkat çekti.

Sultangazi’de çalışan Fatih Göktaş isimli berber ise fiyat artışının 2020 yılının tarifesi olduğunu ve çoğu esnafın bu tarifeye zamanında geçmediğini ancak salgının verdiği ekonomik kayıplardan dolayı tarifenin uygulanmaya yeni başlandığını dile getirdi.

Zor durumda olduklarını bildiren Göktaş “Odamızın açıkladığı 2020 fiyat tarifesi vardı. Bu tarifeyi 4 ya da 5 aydır uygulamayan arkadaşlar vardı. Virüsten dolayı giderlerimiz artmaya başladığı için bugüne kadar uygulanmayan 2020 fiyat tarifesi uygulanmaya başlandı.” diye konuştu.

Malzeme giderleri arttı

Berber Göktaş, salgından önce saç ve sakal tıraşına yaklaşık 35 lira hizmet bedeli alındığını belirterek 2020 yılının tarifesinin uygulanmaya başlanmasıyla beraber bu ücretin 45 liraya çıktığını söyledi. Fatih Göktaş, müşterilerin de bu durumu olumlu karşıladığını dile getirdi.

Türkiye Berberler Kuaförler ve Güzellik Uzmanı Federasyon Başkanı Bayram Karakaş da söz konusu zammın yüzde 40’lara varabileceğini belirtmişti. Karakaş, zamların nedenini tedarikçilerden elde edilen Malzeme fiyatlarının yaklaşık yüzde 40 artmasından kaynaklandığını kaydetmişti. Karakaş, öte yandan iş yerlerinde tek kullanımlık malzemelerin kullanılmaya başlanmasının ekstra maliyet olarak yansıyacağını da dile getirmişti.

Fiyatlar ideal değil

Berberde tıraş olan Zeynel Aslantaş “Tabii ki mutluyuz. İki ay boyunca evde tıraş oluyorduk. Berber ime geldiğim için mutluyum. Evde tıraş olmayacağım için de mutluyum. Fiyatlarda bir artış olmuş. Sebebinin hijyen olduğu söyleniyor. Pek ideal fiyat değil.” değerlendirmelerinde bulundu.

Randevuyla hizmet veriyorlar

Kuaför ve Berberler açıldı ancak belli tedbirler koşuluyla. Buna göre müşteriler randevusu giremiyor. Dükkanlarda havlu, önlük gibi malzemelerin her biri yalnızca bir sefer kullanılıyor. Öte yandan bu işletmelerde ikram yapılmıyor.

Kaynak: DHA