Kategoriler
Emlak Haberleri

BETAM verilerine göre ilçelerin kira artış oranları belli oldu

Sahibinden.com adresinin ilan verileri ile Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (BETAM) tarafından oluşturulan “sahibindex konut piyasası görünümü” raporunun 10.su açıklandı.

Haber Global sitesinin haberine göre yeni raporda ilk defa İstanbul’un ilçelerindeki kiralık konut verileri ele alındı. En yüksek kira artışı Beykoz’da çıkarken, en düşük kira artışı da Bayrampaşa’da gözlendi. Kiralık evlerde en pahalı ilçe Sarıyer olurken, en ucuz ilçe de Sultanbeyli olmuştur. Sahibinden.com sitesinin emlak kategorisindeki veri havuzu incelenerek oluşturulan veriler üzerinden, BETAM uzmanlarının yorumlarından oluşan rapor; gayrimenkul alıcı ve satıcıları ile emlak uzmanlarına yol gösterici olmak hedefiyle hazırlanmaktadır. Ayrıca site üzerinden her ay kullanıcılarla paylaşılmaktadır.

Betam verilerine göre satış fiyatlarında yükseliş %40 oranını geçti

Türkiye genelinde yıllık ilan fiyatı artış hızındaki artış Eylül ayında da devam etti. Ağustos’ta %38.9 olan yıllık artış oranı Eylül’de %42.3’e yükseldi. Böylelikle, geçtiğimiz yılın aynı aylarında 3 bin 259 TL olan satılık konut ilan metrekare fiyatı Eylül ayında 4 bin 657 TL’ye erişti. Satılık konut metrekare fiyatlarında en hızlı yükselişin görüldüğü iller Muğla, Aydın, Şanlıurfa, Mersin ve Balıkesir olarak kaydedildi. Malatya, Manisa, Kayseri, Van ve Kocaeli illerinde ise en düşük artış hızı görülmüştür.

Eylül verilerinde üç büyük şehirdeki satılan konutların toplam satılık ilan sayısına oranı İstanbul’da %6.8’e yükseldi. Aynı oran Ankara’da %6.1’e, İzmir’de %5.9’a yükselmiştir. Satılık ilan sayısı ise İstanbul’da %1.4, İzmir’de %1.8 yükselmiştir. Ankara’da ise %1.1 oranında gerilediği görüldü. Satılan konut sayısı önceki aya nazaran İstanbul’da %14.8, Ankara’da %2.8 ve İzmir’de ise %22.1 arttı.

Evlerin ne kadar kolay veya zor satıldığını ifade eden etken olan kapatılan ilan yaşı, pandemi süreci etkilerinden sıyrılarak 3 büyük ilde de kısalmaya devam etmiştir. Önceki aya nazaran kapatılan ilan yaşı İstanbul’da 5.7, Ankara’da 2.3, İzmir’de ise 3,5 gün kısalmıştır. Böylece İstanbul’da 70.1, Ankara’da 55.9 ve İzmir’de 79 gün olmuştur.

Lüks evlerin fiyatları yükseldi

Lüks ev fiyatlarında diğer aylarda gözlenen artış Eylül ayında da sürerek TÜFE’Yİ 35 puan geçmiştir. Önceki aya nazaran lüks ev fiyatları %6.5, TÜFE ise %1.3 artmıştır. Geçtiğimiz senenin Eylül ayına göre hem lüks hem de uygun konut fiyatlarındaki artış hızı artarak Eylül’de ilan satış fiyatlarındaki yıllık artış oranı lüks evlerde %51.4 olmuştur. Ayrıca ucuz evlerde de %32.3 olmuştur. Böylelikle, ortalama satılık metrekare ilan fiyatı lüks evlerde 14 bin 365 TL, ucuzu evlerde ise 2 bin 411 TL olarak gözlendi. Satılan konut sayısının toplam satılık ilan adedine oranı ise Eylül ayında da yükselmeye devam ederek lüks evlerde %4’e, ucuz evlerde ise %6’ya çıktı. Kapatılan ilan yaşı ise lüks evlerde 70.4 günden 72.4 güne yükseldi. Ayrıca ucuz evlerde ise 64.1 güne yükseldi.

Kira artışları devam ediyor

Eylül ayında kiralık ilan metrekare fiyatı yıllık artış oranı 3 büyük şehirde arttı. Yıllık kira artış oranı geçen aya nazaran İstanbul’da 57.9, Ankara’da %41.2 ve İzmir’de %37.5 oldu. Böylelikle Eylül 2020’de İstanbul’da 21.1 TL, Ankara’da 11.5 ve İzmir’de 16.7 TL olan ortalama kiralık ev metrekare fiyatları, şimdi bu illerde sırasıyla 33.3, 16.3 ve 22.9 TL’ye arttı.

Türkiye çapında kiralık konut kapatılan ilan yaşı geçen aya nazaran 4,3 gün kısaldı. 3 büyük şehrin verileri incelendiğinde kapatılan ilan yaşı geçen aya nazaran belli oranlarda azalarak İstanbul’da 22,6, Ankara’da 21,2 ve İzmir’de 25,7 gün olmuştur.

İlan sayıları düştü

Kiralık konutlardaki hareketliliğin göstergesi kiralanan konut adedinin toplam kiralık ilan adedine oranı Eylül’de %29,7’ye çıktı. Veriler kiralık konut ilan sayısının düştüğünü, kiralanan konut sayısının ise yükseldiğini gösterdi. Önceki aya nazaran, kiralık ilan sayısı %3,9 azalırken, kiralanan konut sayısı ise %4,2 yükseldiği kaydedildi. 3 büyük şehre bakıldığında kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı Ankara’da ve İzmir’de yükseldi. Ayrıca İstanbul’da düştüğü kaydedildi. Kiralanan konut sayısının kiralık ilan sayısına oranı Eylül ayında İstanbul’da %27,6 oranına düştü. Ankara’da ise %30,2’ye, İzmir’de 28,3’e yükseldi.

Nisan ayından sonra İstanbul’da gözlenen kira artışının ilçeler seviyesinde çok farklı bir izlenim sunduğu belirtildi. Beykoz, en yüksek kira artışının görüldüğü ilçe olurken, Sarıyer, Maltepe ve Ataşehir takip etti. Bayrampaşa ise en düşük kira artış oranının gözlendiği ilçe oldu. Ayrıca Bayrampaşa’yı Eyüpsultan, Esenler, Göngören ve Fatih takip etti. 2021 Eylül ayında ortalama metrekare fiyatının en yüksek olduğu üç ilçe Sarıyer, Beşiktaş, Beyoğlu oldu. Sultanbeyli, Çatalca ve Atnavutköy de en düşük metrekare fiyatı gözlenen ilçeler oldu.

Diğer emlak haberleri için tıklayınız…

Exit mobile version