Kategoriler
Ekonomi

Beyaz eşya satışları salgın hastalıktan etkilendi

Beyaz eşya satışlarında salgın hastalık etkisi sürüyor. Yeni tip koronavirüs (covid-19) olumsuz etkisini dünya genelinde sürdürürken, Türkiye üzerinde yaşanan sektörel sorunlar giderek artış gösterdi.

Beyaz eşya geçtiğimiz ay birçok alanda daralma yaşadı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayiciler Derneği (TÜRKBESD) verilerinde durum iç açıcı gözükmüyor. Verilerde yer alan beyaz eşya incelemeleri dahilinde; buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve fırın dört ana kategorilere ayrıldı. Neredeyse tüm ülke genelinde ihtiyaç listesine eklenen beyaz eşyalar, geçtiğimiz ay itibariyle satışlarını yüzde 14 düşüşle kapattı. Rakamlarda beliren 405 bin 123 adet beyaz eşya ise durumu kurtarmıyor.

Salgın hastalığın uluslararası iletişimleri durma noktasına getirmesiyle birlikte kapanan kargolar, ihracatı önemli derecede etkiledi. Yüzde 52 gerilemenin yaşandığı ihracatta, toplam satış 732 bin 123 adet olarak belirlenmiştir. 2020’nin ilk üç ayına bakıldığında iç satışların yüzde 2 düşüş ile 1,79 milyon lira ile kapattığı görülüyor. Aynı dönem içerisinde ihracatın yüzde 15 daralma yaşadığı gözlemlenirken, bu rakam 4,86 milyon olarak ilk çeyreği kapattı.

Beyaz eşyada yaşanan satışlardaki daralmaların yanı sıra bir diğer gerileme üretime vurdu. Özellikle geçtiğimiz nisan ayı içerisinde yüzde 56 gerileme yaşayan üretim, ocak-nisan ayları içerisinde yüzde 18 oranını bulabildi.

TÜRKSBED Başkanı önerilerde bulundu

TÜRKSBED Başkanı Can Dinçer, beyaz eşya sektöründe yaşanan sorunların üstesinden gelinmesi için birtakım önerilerde bulundu. Buna göre, salgın hastalığın ortaya çıkardığı olumsuz etki iç ve dış satışlar kadar üretimi de vurmuştur. Olumsuzluğun artışıyla birlikte sektörel sorunların ön plana çıktığı dönemde Dinçer, sektörün yaşadığı krizden sıyrılabilmesi adına devletin ÖTV düzenlemesini yeniden ele alması gerektiğini söylüyor. ÖTV’de yaşanacak sıfırlanma ve temmuz ayı itibariyle Geri Kazanım Katılım Payı ödemelerinin bir yıl süreyle ertelenmesi sektör üzerindeki baskıyı azaltabilir.

TÜRKSBED verilerinde özellikle derin dondurucu ve kurutucunun kategorilere dahil edildiği görülürken; ana ürün olarak sergilenen altı üründe iç satışlar geçtiğimiz ay yüzde 11 dilimlik gerileme yaşadı. 549 bin 752 adet iç satışın olduğu ve 874 bin 367 adet ihracatın yüzde 49 düşüşle öne çıktığı belirlenmiştir.

Çamaşır makinesi kullanmayan kitlede artış yaşanıyor

İstanbul Kent Yoksulluğu Araştırması’na göre yüzde 11,6’lık kısmın çamaşır makinesi yok. Ayrıca paylaşılan verilerde hanelerin yüzde 40,1’inde bulaşık makinesi bulunmazken, sadece yüzde 1,1’inde klima bulunmakta. LCD/LED/Plazma TV gibi neredeyse tüm dünyanın sahip olduğu başlıca elektronik aletlere sahip olmayanların sayısı ise yüzde 29’a ulaştı.