Kategoriler
Ekonomi Gündem

Beyaz eşya satışları ve üretimi düştü

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD) verilerine göre beyaz eşya pazarındaki daralma devam ediyor. TÜRKBESD’in açıklamalarına göre beyaz eşya üretiminde düşüş gözlemlenirken yurt içindeki satış oranı azalıyor.

Beyaz Eşya kategorisindeki buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinesi ve fırından oluşan dört ana ürün grubunun üretimi ve satışında uzun zamandır azalış görülüyor. Beyaz eşya satışları düşüyor.

Beyaz eşya satışları yüzde 31 geriledi

Beyaz eşya satışları Temmuz ayında yüzde 31 düşüşle 459,658 adete inerken Ocak ile Temmuz arasındaki dönemde ise satışlar, yüzde 12 oranındaki gerilemeyle 344 milyon adete indi.

Temmuz ayındaki yurt geneline yönelik beyaz eşya satışlarında ise geçen yılın temmuz ayına göre yüzde 29 oranında azalma görüldü.

Beyaz eşya üretiminde düşüş gözlemlendi

Beyaz eşya satışları düşerken bu eşyaların üretiminde de düşüş gözlemlendi. Beyaz eşya üretimi ise Temmuz ayında yüzde 10 düşüşle 2.03 milyon adete, Ocak ile Temmuz ayları arasında yüzde 2 oranında düşüşle 14.04 milyon adete geriledi.

Beyaz eşya ihracatındaki artış oranı düştü

Ayrıca, beyaz eşya ihracatındaki artış oranı da geçtiğimiz yıla oranla düştü. ÖTV muafiyetinin Sona ermesinin de etkisiyle iç satışlarda temmuz ayında yüzde 31 oranında azalma meydana geldi.

İhracat adedindeki artış oranlarında düşüş gözlemlenirken beyaz eşya ihracatı Temmuz’da yüzde 1 artışla 1,55 milyon adet, Ocak-Temmuz döneminde de yüzde 1 oranındaki artışla 10,5 milyon adete çıktı.

Üretilen beyaz eşyalarının yüzde 74’ünün ihraç edildiğini belirten TÜRKBESD Başkanı Can Dinçer sözlerini, “Sektörümüzün, küresel ekonomideki yavaşlamanın da etkisi ile ihracat artış ivmesinin yavaşladığını görüyoruz.” şeklinde sürdürdü.

Ekonomi büyüme trendine tekrar girecek

Ülke ekonomisinin önümüzdeki yıl itibariyle yeniden büyüme eğilimine gireceğini tahmin ettiklerini kaydeden Dinçer, “Ülkemiz için önemli değer yaratan Beyaz Eşya sektörü, devletimizin de teşvikleriyle dünya ölçeğinde yüzümüzü ağartmaya devam edecektir.” ifadelerini kullandı.