Kategoriler
Ekonomi

Beyaz eşya sektörü konut taleplerinden etkilendi

Beyaz eşya sektörü geçtiğimiz haziran ayında hareketlenen konut satışlarıyla birlikte artış yaşadı. Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Türkiye Beyaz Eşya Sanayiciler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer, haziran ayında iç satış hacminin yüzde 14 oranında artarak 816 bin adete çıktığını belirtmiştir.

Beyaz eşya sektörü hareket kazandı

Türkiye Beyaz Eşya Sanayiciler Derneği (TÜRKBESD) Yönetim Kurulu Başkanı Can Dinçer, liderliğini yürütmüş olduğu basın toplantısını videolu konferans sistemiyle tamamladı. Burada yapmış olduğu açıklamalarda, Türk beyaz eşyacılarının hedefleri hakkında birkaç tüyo verdi. Önceliğin beyaz eşya sektörünü büyütmek ve tek bir çatı altında birleşmek olduğunu belirten Dinçer; pandemi dönemi sürecinde sektör olarak zor günler geçirildiğini aktardı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgın hastalığının olumsuz etkileri, dünya ekonomisine darbe vurmuş ve Türkiye’nin durumdan etkilenmesi kaçınılmaz olmuştur. Sanayinin zor günler geçirildiği dönem için yeni çözüm arayışlarına giren sektör temsilcileri, birçok konuda liderliği üstlenmek durumunda kaldı. İşletmelerin ve fabrikaların açık tutulduğu süreçte, bir şekilde ilerleme kaydedildi. Can Dinçer’e göre, beyaz eşya sektörü pek çok sorumluluk alarak ülkesinin en zor zamanlarında yanında olmuştur.

İkinci dalga ihracatı engelleyebilir

Dinçer, düşük faizli kredilerin etkisinin konut sektörüne olumlu yansıdığını ve artan taleplerin beyaz eşya sektörünü kalkındırdığından bahsetti. Yaz ayları sürecinde satışlarda yaşanan artışın devam etmesi bekleniyor. Türkiye’nin Çin’den sonra dünyada en çok üretim yapan ülke olduğunu hatırlatan Dinçer, 6 ana ürünün 28 milyon adeti aşan üretiminin yapıldığını aktardı. Beyaz eşya sektöründe istihdamın 60 bin doğrudan, 600 bini ise dolaylı bir sektör olduğu basın toplantısında hatırlatıldı.

Geçen sene yaklaşık 22 milyon adet ihracat yapan Türkiye ihracat kapasitesini her yıl arttırarak; 5 yılda 102 milyon adet, 10 yılda 180 adet ihracat sayısına ulaşılmıştır. Günümüz itibariyle 15 bin bayi ile 3 milyon 500 servisiyle öne çıkmayı başaran sektörün ülke ekonomisindeki yeri oldukça büyük.

Hedefin önümüzdeki dönem boyunca iç satış hacminde 10 milyon adete ulaşmak olduklarını söyleyen Dinçer, bu seviyenin Fransa’ya denk gelmesini umuyor.

Haziran satışları yüzde 14 büyüme yakaladı

Can Dinçer, 2020 yılının ilk 6 aylık sürecinde geçen dönemin aynı aylarına göre, beyaz eşya sektörünün iç satış hacminde büyüme yakalandığını aktardı. Yüzde 4 oranlı büyüme ile toplam rakam 3,6 milyona ulaşmıştır.

Türkiye’nin ihracatında en büyük payı oynayan ise Avrupa ülkeleri oluyor. Ancak yaşanan salgın hastalık döneminin etkileri ekonomik sıkıntılar yaratarak, sektörün ihracat hacminde yüzde 14 düşüşe sebep oldu. Yaşanan düşüşle birlikte 8,7 milyon adet gerileme kaydedilirken, alınan yeni kararlar sektörde geçtiğimiz haziran ayında hareketlenmeyi öne çıkardı. Böylece iç satış hacmi geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 14 artış yaşayarak 816 bin adete çıktı.

Dinçer, elde edilen sonuçların olumlu gelişmeler yaratacağını umduğunu belirtmiştir. Avrupa’daki stokta sıkıntı olduğu süreçte, üretim ve ürüne ihtiyaç var. Türk üreticileri ise açığı kapatmak için çalışacak.