Kategoriler
Ekonomi Gündem

Beyhan Hilal Yaslıdağ: Dosya masrafı alınmasın

“Dosya masrafı bankadan bankaya değişiyor eskiden daha yüksekti, günümüzde 500-600 lira arasındadır.” diyen Ekonomi ve Finans Uzmanı Doktor Öğretim Üyesi Beyhan Hilal Yaslıdağ, diğer masraflara birlikte hesaba katıldığında dosya masrafının ev almak isteyenler için maliyetli olduğunu kaydetti.

Yurttaşlar dosya masraflarının yüksek olmasından şikâyet ederek konut kredilerindeki faiz oranlarının yüzde 0.60 seviyesine kadar düşürülmesini istedi. Ödeme zorluğu ve masrafların yüksek olmasından dolayı vatandaşlar, yapılandırmalı da olsa yeni bir krediye olumlu yaklaşmıyor.

DHA’nın haberine göre; Yaslıdağ, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumuna çağrıda bulundu. Akademisyen, dosya masraflarının kaldırılmasını ya da çok az bir miktara indirilmesi gerektiğini söyledi.

“Fakat burada bankaların dosya masrafından kar ettiğini düşünürsek bir araya gelip ortak bir rakam belirleyerek, vatandaşlara bilgi vermeleri gerekir.” diyen Öğretim Üyesi, dosya masrafını düşük seviyede tutan bankaya olan talebin artacağını kaydetti.

“Yapılandırma sırasında, dosya masrafı alınmış olan krediler 2-3 yıllıksa, bu konuda BDDK’nin alacağı önlem veya açıklayacağı bir kararla, bu kredilerden hiçbir şekilde dosya masrafının alınmaması ya da alınsa bile çok az bir rakam alınması uygun olur. Fakat burada bankaların dosya masrafından kâr ettiğini düşünürsek bir araya gelip ortak bir rakam belirleyerek vatandaşlara bilgi vermeleri gerekir.” diyen Yaslıdağ, sözlerini “Dosya masrafını daha aşağıda tutan bankaya talep artacaktır. Dosya masrafı bankadan bankaya değişiyor eskiden daha yüksekti, günümüzde 500-600 lira arasındadır. Ev almak isteyenler için diğer masrafları da göz önünde bulundurursak yüksek bir rakam.” şeklinde sürdürdü.

Ülkemizde satılmayı beklenen konut sayısının yaklaşık 2.5 milyon olduğunu söyleyen Beyhan Hilal Yaslıdağ, konut kredilerinin çekilmesini yüksek faiz oranlarının engellediğini aktardı. Faizlerin düşmesiyle talebin artacağını; talebin artmasıyla ise konut satışlarının artacağına değinen Yaslıdağ, “Buna bağlı olarak konut fiyatlarında az da olsa artış olmasını bekliyoruz.” dedi.

Otomobil sektörü zarar etmez

Akademisyen, konut kredisinin yanı sıra taşıt kredilerindeki faiz oranını da değerlendirdi.

Taşıt kredilerindeki faiz oranının yüzde 1.10 ya da yüzde 1.15 seviyesine çekileceğini ön gördüğünü belirten Ekonomi ve Finans Uzmanı, taşıt kredilerindeki faiz oranının beklenildiği gibi yüzde 0.49 seviyesine indirilmesi durumunda otomobil sektörünün konut sektöründen daha fazla hareketleneceğini dile getirdi.

Taşıt kredilerinde beklenilen yüzde 0,49 faiz oranını değerlendiren Beyhan Hilal Yaslıdağ, otomobil sektörünün faiz oranıyla zarar etmeyeceğini belirterek maliyetlerin bir şekilde bu faiz oranını karşılayacağını kaydetti.