Kategoriler
Emlak Haberleri

Beylikdüzü Gürpınar’daki Siteler Bölgesi kentsel dönüşüme giriyor

Beylikdüzü Gürpınar’daki Siteler Bölgesi’ni değişimden geçirmeye karar veren İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki KİPTAŞ, zarar tespitinin sonrasında dönüşüm projesine hazırlanıyor. Yapılan bilgilendirme duyurusuna göre, KİPTAŞ son 1 yıl içinde gerçekleşen depremlerden büyük oranda zarar gördüğü belirlenen Beylikdüzü’nde harekete geçecek.

Beylikdüzü Gürpınar’daki Siteler Bölgesi dönüşüme giriyor

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin iştiraki KİPTAŞ, son bir yıl içinde gerçekleşen depremlerin Beylikdüzü Gürpınar’da risk oluşturduğu tespitinde bulundu. Yaptıkları açıklamada kentsel dönüşüm için seçilen yeni alanın Siteler Bölgesi olduğu görüldü. Kentsel dönüşüm hazırlıklarının sürdürüldüğü ve projelendirme esnasında Beylikdüzü Belediyesi’nin iş birliğine ihtiyaç duyulduğu bildirildi. Yapılacak çalışmanın ortak olacağı bilgisine karşılık, yedi bloktaki 260 bağımsız birim yenilenecek. Bölgede oturum sağlayanların toplam sayısının 2 bini bulduğunu kaydeden belediye, taraflar arasındaki imzaların 11 Kasım’da atılacağını belirtiyor.

Kentsel dönüşümde 15 bin kişilik sınır çizildi

Kooperatif zamanına ait eski usule uygun inşa edildiği kaydedilen Gürpınar Siteler bölgesi beklenen depreme karşı son derece dayanıksız. Kişilerin can ve mal güvenliğine kasteden bölgenin bir an evvel dönüşümden geçirilmesi gereklidir. Zamanın şartları karşısında bir şekilde ayakta kalmayı başaran site için şans bitmiş durumda. Bu nedenle dönüşüm için kolları sıvayan KİPTAŞ, Beylikdüzü Belediyesi’yle iş birliğine gitti. İlk tespit çalışmalarının yapıldığı alan içinde planlamalar 15 bin kişilik geniş bir yelpazeye dağıldı. Yapıların niteliksiz malzemeden oluşturulduğunu kaydeden yetkililer, tespit çalışmalarını deniz kumu kategorisinde birleştirdi. Oturumda bulunanların duruma ilişkin paniğe geçtiği bilgisini veren yine vatandaşlar olurken, daha önce bölge sakinlerinin dönüşüm için siyasilere gittiği bilgisine ulaşıldı.

2016’da dönüşümü isteyen ilk kurum belediye oldu

Beylikdüzü Belediyesi, Beylikdüzü Gürpınar’daki Siteler Bölgesi için harekete geçtiğinde yıl 2016’ydı. Toplamda 4 yıllık sürenin aşılmasına karşı belediyeden arayışlar hiç bitmedi. Plan değişikliğini talep eden belediye, İBB Meclisi’ne başvuru yapana dek her kapıdan olumsuz cevap aldı. Zamanın Belediye Başkanlığını yürüten Ekrem İmamoğlu, çözüm önerisi için konuyu İBB Meclisi’ne taşıdığını söyledi. Fakat ısrarlı tutumuna rağmen İmamoğlu’na verilen yanıtlar afet odaklı dönüşüm bazında olmamıştır. Sürecin uzamasına yol açan bu olumsuz savunmalar, projenin masada kalmasının nedenini oluşturdu. İki yılın ardından, 21 Haziran 2018 tarihinde harekete yeniden geçen Beylikdüzü Belediyesi, plan değişikliğini yürürlüğe koydu. Kentsel dönüşüm için bölgedeki hareketlenmelerin ilk olarak 1 Ağustos 2018’de başladığı bilgisine ulaşılmıştır. Her türlü engele rağmen sürecin aşıldığı ve projenin hayata geçirileceği gün itibariyle kesinlik kazandı.

Vatandaşlar çözüm için başvuruda bulundu

İstanbulluların korkulu rüyası haline gelen deprem gerçekliği, müteahhitlerin deniz kumundan yaptıkları ev korkusunun altında kaldı. Yıllar geçtikçe kendini iyiden iyiye hissettiren depremler, özellikle İstanbul’da paniğe neden oluyor. Son bir yıl içinde gerçekleşen depremler şimdiden pek çok yapıya zarar verdi. İleri derecede deformasyonların tespit edildiği bölgelerde, Gürpınar Sitesi’nde sayıca üstünlük sağlayan depreme dayanıksız bloklar, vatandaşları dönüşüm projeleri kapsamında bir araya getirmiştir. Yapılan başvuruların Beylikdüzü Belediyesi’ne olduğunu söyleyenler, olumlu yanıt için 4 yıl beklediler.

Sözleşme imzalandıktan sonra tahliye süreci başlatılacak

KİPTAŞ ile belediye arasındaki protokol imzasının 11 Kasım 2020’de gerçekleştirileceği kesinleşti. Taraflar, ilk olarak bölgede uzlaşma ofisi açmayı planlıyor. Burada hak sahipleriyle görüşmeler yapacak olan belediyeden yetkili isimler, hak sahiplerine üçte iki çoğunluk sağlayacak. KİPTAŞ ile hak sahiplerinin arasında imzalanan sözleşme, aynı zamanda yeni hedeflerin planlanmasında aksaklığın önüne geçecektir. Hak sahiplerinin onayını kazanan binalarda tahliye işlemlerini hızla başlatmayı planlayan KİPTAŞ; projede temellerin atılması için süre kaybı yaşamayacak. Toplamda bin kişinin yaşadığı yedi blokta 260 bağımsız birimde dönüşüm çalışmalarının belirli sürede bitmesi bekleniyor.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.