Kategoriler
Ekonomi Gündem

BİM’in zararı 30 milyon lira: İsteyerek yaptık

Tanzim satışlardan 30 milyon lira zarar ettiği öne sürülürken BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, “Biz bunu isteyerek yaptık.” ifadesini kullandı.

BİM, beş aylık tanzim satış dönemindeki toplam zararını açıkladı. Galip Aykaç, tanzim satış sürecinde, 4 liraya aldıkları ürünü iki liraya sattıklarını belirterek 30 milyon lira zarar ettiklerini söyledi. Aykaç, “Bu nedenle 30 milyon lira gibi bir zararımız oldu. Biz bunu isteyerek yaptık.” diye konuştu.

Gıda Perakendecileri Derneği basın toplantısı düzenledi. Gıda Perakendecileri Derneğinin düzenlediği basın toplantısında Aykaç, tanzim satışları ve perakende sektörünün güncel durumunu değerlendirdi. Galip Aykaç, 2019 yılındaki durumdan memnun olduklarını aktardı. Değerlendirmelerde bulunan Aykaç, 2018 yılındakine benzer bir durumu bu yıl beklemediklerini söyledi.

Ürün rekoltelerinin iyi seviyelerde olduğunu aktaran BİM İcra Kurulu Üyesi Aykaç, “Biz bu sene geçen yılki gibi bir durumun olacağını düşünmüyoruz. Çünkü ürünlerin rekolteleri çok iyi geliyor. Dolayısıyla zaten öyle bir şeye ihtiyaç olmayacak gibi gözüküyor. Sadece sarımsakla ilgili sorun var, onun dışında narenciye olsun, meyve olsun, patates olsun bununla ilgili bu sene bir sorun olmayacak.” diyerek sarımsak rekoltesinin düşmesinin sarımsak fiyatındaki yükselişe neden olduğunu söyledi. BİM İcra Kurulu Üyesi Galip Aykaç, “Sarımsakta rekolte düştü ve bir hastalık oldu. Özellikle sarımsağın merkezi Taşköprü’de… O nedenle fiyatlar biraz yüksek.” sözlerini kaydetti.

“Haksız kazanç elde etmek üzerine bir düzen kuramaz.”

Rekabet Kurumunun soruşturma açmasına şaşırdıklarını aktaran Aykaç, soruşturmanın sonucunda olumsuz bir karara varılmayacağını dile getirdi. Soruşturma sürecinin devam ettiğini söyleyen Galip Aykaç “Rekabet Kurumu’nun soruşturma açmasına şaşırdık. Sektör, haksız kazanç elde etmek üzerine bir düzen kuramaz. Böyle bir şey mümkün değil yürüyemez. Soruşturmanın neticesinde bir şey çıkacağını düşünmüyorum. Çünkü sebepleri çok sağlam. Net rakamlarla neyin nereden geldiğini kendilerine anlattık. Süreç devam ediyor ama negatif bir şey beklemiyorum” ifadelerini kullandı.

“Fiyatlar çok fazla yükselmeyecek”

Bu yıldaki arz durumunun 2018 yılınkinden daha iyi olduğunu aktaran Migros İcra Başkanı Ömer Özgür Tort ise “Ağustos ayında sebzede sıfır enflasyonları yaşadık. Maliyet enflasyonu şirketlerin karlılıklarını ciddi etkileri oldu.” dedi.