Kategoriler
Gündem

Bina Kimlik Sistemi uygulaması başladı! Daireler kiraya verilemeyebilir

Bina Kimlik Sistemi alt yapısı için uzun zamandır çalışmalar yapılıyordu. Artık çalışmaların sonuna gelindi ve sistem uygulanmaya başlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yaklaşık bir buçuk senedir üzerine çalışılan sistem artık hayata geçti.

Bina Kimlik Sistemi Nisan ayı itibarı ile başladı

Yaklaşık bir buçuk senedir üzerinde çalışılan ve alt yapısı hazırlanan Bina Kimlik Sistemi uygulaması 2021 yılı Nisan ayında başladı. Uygulama ile ilgili öncelikle yıl sonuna kadar 100 bin binada uygulama başlatılacak. Uygulama kapsamında QR kodlu ve RFID çipli elektronik etiketlerin bulunduğu yer aldığı levhalar yerleştirilecek. Uzak mesafeden okuna bilen bu belge sayesinde bina ile ilgili bir çok bilgiye ulaşılabilecek.

50 metre mesafeden bina kimlik bilgilerinin alınabileceği sistem sayesinde binada kullanılan malzemeden, oturanların bilgilerine kadar bir çok bilgiye ulaşılabilinecek. Bilgiler içerisinde kat planları, ada, parsel numarası, binanın oturduğu alan, binanın kaç katlı oldu öğrenilebilecek. Kullanılan malzeme, binanın zemini gibi teknik bilgiler, binanın fenni mesulü bilgilerine ulaşılabilecek.  Ayrıca binanın genel bilgilerine, binada oturan vatandaşların nüfus bilgileri bir çok bilgiye ulaşılabilecek.

Bunların dışında uygulamaya eklenecek görseller sayesine binada kolon kesme var mı, kaçak kat çıkıldı mı? Tüm bu sorunların cevabına da kolayca ulaşılacak. Vatandaş için en önemlisi de bu yeni uygulama sayesinde depreme dayanıklı olmayan binaların problemleri çözülünceye kadar binada bulunan daireler kiraya verilemeyecek. Bu sistemin uygulanabilmesi için de bir çalışma yürütülmektedir.

Uygulama 81 ilde eş zamanlı olarak başladı

Bina Kimlik Sistemi uygulaması 81 şehrimizde aynı anda 1 Nisan 2021 tarihi itibarı ile başlatıldı. Proje kapsamında 100 adet bin yapının içine ve dışına QR kodlu levhalar yerleştirilmeye başlandı. Levha üzerindeki QR kodları okutularak söz konusu yapı ile ilgili bir çok bilgiye ulaşılmış olacak. Ayrıca yapılarda yer alacak olan bina kimlik belgesi içerisine binaların fotoğrafları ve üç boyutlu görselleri yerleştirilecek. Böylece binada olası bir değişikli yapılması durumunda bu değişiklik tespit edilecek ve buna göre önlemler alınacak.

Kimlik belgeli yapıda kaçak kat çıkma, kolan kesme, sığınağı farklı amaçlarda kullanma gibi bilgilere kolayca ulaşılabilecek. Böylece bu tür uygulamalara anında müdahale edilerek bazı olumsuzlukların önüne geçilmiş olacak. Ayrıca bina kimlik sitemi  sayesinde kiralık ev tutmak isteyenler binaların bilgilerine kolayca ulaşabilecekler. Bu sayede problemli evlerin kiraya verilmesinin de önüne geçilmiş olacak.

Exit mobile version