Kategoriler
Ekonomi Emlak Haberleri Manşet

Bir konut indirimi de firmalardan

Gayrimenkul sektörüne yatırım yapanlar kâr oranlarından memnun değilken uzun bir süre durgunluk gösteren sektör, son gelişmelerle beraber hareketlenmeye başladı. Bankaların faiz indirimi yapması ve vade sayısını artırması üzerine sektör de harekete geçti. Gayrimenkul sektörüne konut alıcılarının ilgisi oldukça büyüdü.

Firmalar, kamu bankalarının faiz indirimlerine destek sağlamak için konut fiyatlarında indirime gidecek. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Uysal’ın açıklamasından sonra düşüşe geçen dolar, piyasada olumlu olarak nitelendirilen gelişmeleri sağladı. TCMB’nin faiz indirimine gitmesinin ardından bankalar, araç ve konut kredi faizlerinde indirim yaptı. İndirimin ardından müşteri yoğunluğu artan sektör temsilcileri, dün telefonlarının hiç susmadığını söyleyerek konut sektörünün canlandığını vurguladı.

Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank konut kredisi faiz oranları yüzde 0.99’a düştü. Kamu bankalarının konut kredilerindeki yüzde 0.99’a çekilen faiz indirimine ek olarak firmalar da indirim yapacak. Faizin alışılagelen alt sınırı yüzde 1’in altına indirilmesi, vade süresinin de 10 yıldan 15 yıla çıkarılması potansiyel müşterileri, gayrimenkul firmalarına yöneltti.

“Satış elemanı sayısını artırdık”

İstanbul İnşaatçılar Derneği Başkanı Nazmi Durbakayım, son gelişmelerin sektöre hareketlilik getireceğini söylerek “Telefonlarımız susmadı. Vatandaş faiz oranlarını ve fiyatları soruyor. Hafta sonu yoğun ziyaretçi olacağı kesin, biz Teknik Yapı olarak ciddi randevu aldık. Satış elemanları sayısını arttırdık. Beklediğimiz günler geldi. Bugünden sonra sektörde canlanma başladı” ifadelerini kullandı.

“Bugünün fiyatlarını görmek mümkün olmayacak”

Faiz indirimleriyle beraber var olan talebin satışa dönüştüğünü kaydeden Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği Başkanı Feyzullah Yetgin, içinde bulunduğumuz dönemi “alıcı için fırsat dönemi” olarak nitelendirerek “Bundan sonra yapılacak projelerde bugünün fiyatlarını görmek mümkün olmayacak” dedi.

“İhtiyaç sahipleri ev sahibi olacak”

Gayrimenkul sektörünün yıl sonu satışlarının yaklaşık 1 milyon liraya ulaşacağını aktaran KONUT Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği Başkanı Altan Elmas ise kamu bankalarından gelen kampanyalara özel sektörün de bayramdan sonra destek vereceğini vurgulayarak kredi faizlerini yüzde 0,80’e indirmenin mümkün olduğunu açıkladı. Düşük faiz kampanyalarının yanı sıra 180 ay vadenin de önemini belirten Elmas, “Bu adımla aylık 3-5 bin taksit ödeyecek ihtiyaç sahipleri ev sahibi olacak.” açıklamasında bulundu.