Kategoriler
Ekonomi Gündem Manşet

Birçok ürün zincirleme olarak zamlanacak

Elektrik ve doğal gaza yapılan zam, tüketici fiyatlarının 1.2 puan yükselmesine neden olacak. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yaptığı hesaplamalara göre, elektriğe ve doğal gaza yapılan yaklaşık olarak yüzde 15 seviyelerine ulaşan zamlar, tüketici enflasyonunu hem doğrudan hem de dolaylı olarak etkileyecek.

TCMB’nin yayımladığı güncel Enflasyon Raporu’ndaki “Elektrik ve Doğalgaz Fiyat Artışlarının Tüketici Fiyatlarına Dolaylı Etkileri” başlığında yer alan bilgilere göre, doğal gaza yapılan zam elektrik fiyatlarına da yansıyacak. Doğal gaz zammının elektrik fiyatını artırmasının sebebi ise ülkemizdeki elektrik üretiminin birçoğunun doğal gaz kullanılarak gerçekleştirilmesi oluyor.

Elektrik fiyatındaki artışın temel tüketim mallarına varana kadar birçok ürünün fiyatına zincirleme olarak etki ettiğine yer verilen TCMB’nin teknik çalışmasında, doğal gaza yüzde 10 seviyesinde zam yapıldığında tüketici fiyatları endeksi doğrudan 0.18 puan, dolaylı olarak 0.12 puan seviyesine yükselirken toplamda 0.30 puana ulaşıyor. Elektriğe gelen yüzde 10 seviyesindeki zam yapıldığında ise tüketici enflasyonunu doğrudan 0.30 puan, dolaylı olarak 0.20 puan seviyesine yükselirken enflasyon oranı toplamda 0.50 puan artıyor.

Bu hesaba göre enflasyonun akıbeti ne olacak?

Temmuz ayında hükûmet tarafından elektriğe yapılan yüzde 14.98 oranındaki zammın ardından doğal gaza da yüzde 14.97 oranında zam gelirken Merkez Bankasının hesabına göre bu zamların tüketici enflasyonuna etkisi ne olacak, sorusunun cevabını Sözcü gazetesinden Erdoğan Süzer araştırdı.

Bu bilgiler ışığında, elektriğe gelen yüzde 14.98 oranındaki zammın tüketici enflasyonuna doğrudan 0.45 puan, dolaylı olarak ise 0.30 puan olmak üzere toplam 0.75 puan yükseltici etkisi olurken yeni doğal gaz zammı ise 1 Ağustos’tan itibaren uygulamaya konuldu.

Elektriğe gelen zammın yanı sıra doğal gaza yapılan yüzde 14.97 oranındaki zam, tüketici fiyatlarını doğrudan 0.27 puan, dolaylı olarak da 0.18 puan olmak üzere toplamda 0.45 puan yükseltmesi bekleniyor. TCMB’nin bu hesabına göre, yapılan elektrik ve doğal gaz zamlarının toplamı tüketici enflasyonunu toplamda 1.2 puan birden yükseltebileceğini ortaya koyuyor.