Kategoriler
Proje Haberleri

Birinci el otomobillere gelen zamlar ikinci eli etkiliyor

Birinci el otomobillere gelen yeni ÖTV zammından sonra, şimdiki konu ikinci el otomobiller oldu. Yapılan zam oranında adaletsiz bir yönetim olduğunu aktaran pek çok vatandaş bir umut ikinci elden yana şansını kullanmaktaydı. Ancak Cumhuriyet.com üzerinden yapılan habere göre, fahiş fiyatlar yeniden su yüzüne çıkabilir.

Birinci el otomobillere gelen zam ikinci ele yansıyacak

Pandemi sürecinin Mart-Haziran dönemleri arasında tedbirlerin sıkı bir şekilde arttırıldığı aylar oldu. Bu süreçte istihdamda yaşanan azalmaya karşı, pek çok insan işsizlik sorunuyla baş başa bırakılmıştır. Olumsuz gelişmelerin ardından Haziran ayında yeni normalini yaşayan Türkiye, iç ve dış turizm günlerinin başlamasıyla birlikte yasaklarına son verdi. Bu esnada hükümet teşviklerinin ardından kamu bankalarının iki ay süreçle düşük faizli kredi desteklerini başlatması “ekonomiye ilaç” olarak yansıtıldı. Fakat, tüm çabalara rağmen piyasadaki olumsuzluklar devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde aniden yürürlüğe giren yeni ÖTV zammı, ikinci el piyasasını da derinden sarstı. Bayilerde 400 bin liralık sıfır otomobillerin şimdilerde liste fiyatı en az 100 bin lira daha artarak, 600 bin liraya ulaşmıştır. 10 güne kadar ikinci el araç fiyatlarında yükselişin devam edeceğini söyleyen Mustafa Üzer, araç piyasasına yeni bir zammın daha geleceğinden söz ediyor. Henüz birinci el otomobillerdeki zammın yansıtılmadığı ikinci ellerde, önümüzdeki 10 günlük süreç fiyatlardaki değişimi derinden hissedeceğimiz günler olacak.

Bayilerde sıfır araba devri bitiyor

İkinci el araç satışlarında tıpkı emlak sektöründe olduğu gibi fırsatçıların gün yüzüne çıktığını aktaran Üzer, normal satmak için acil ihtiyacı olanların geride kaldığından bahsetti. Piyasadaki değişimle birlikte yüzde 70’e çıkan araba satma ihtiyacı, bu durumu ek işe çevirenler sayesinde artış yakaladı. Araba fiyatlarının yükselme nedeninin yurt dışından araba gelmediği için olduğu söyleyen Üzer, arabanın her kesimin bir ihtiyacı niteliğinde olduğunu hatırlatıyor. Ülkemizde araba sayısında belirgin bir rakama ulaşıldığı, bunun dışında belli fabrikaların üretimde yer aldığı belirtildi. Tam bir üretimin olmadığı Türkiye’de ise sıfır araba yok. Yaşanan bu olumsuz durum ise bayilere yansıyor.

Araba fiyatları düşer mi?

Üzer’e göre araba fiyatlarının düşmesi beklenmemektedir. Dışarıdan gemiler yoluyla alınan birinci el otomobiller için, gemilerin varış süresine kadar düşüş gözlemlenemez. Fiyatların yukarı seyretmeye devam edeceği süreçte, herkesin ikinci el otomobile yüklenmeye başladığı görüldü. Bu işi ticarete çevirenlerde yaşanan artış neredeyse yüzde 80’e ulaştı. Üzer, satışları yasal yaptıklarını ve herhangi bir sorunda alıcı tarafın muhataba alınacağını ifade etti. Fakat dışarıdan alım yapılan kişilerden herhangi bir soruna çözüm arayışı getirmelerini istemek son derece yanlış olacaktır. Bu nedenle, sağlıklı bir alışveriş için binici yerine bayi tercihine gidilmelidir.