Kategoriler
Emlak Haberleri

Bodrum kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandı

Turizm cenneti Bodrum, sahil şeridinde arsalar tükenmiştir. Eski site sakinleri Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurarak Bodrum’da kentsel dönüşüm talebinde bulunmuşlardır. Çağdaş Holding’in İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, bölgedeki pek çok önemli projeye imza atmıştır. Çağlar, Bodrum’da dönüşüm başladı mesajı vermiştir. Son zamanlarda İstanbullu inşaatçıların yeni gelişim alanı olan Bodrum’da kıyılarda arsalar tükenirken, şirketler çözümü eski yapıları dönüştürmekte buluyor. İdeal Town, Örücü ve Neva Ortakent’teki sitelerde bireysel girişimlerin de yardımıyla dönüşüme başlanmıştır. Çağdaş Holding İcra Kurulu Üyesi Dağlarca Çağlar, son 30 içerisinde turizm ve gayrimenkulde 30’dan fazla projeyi hayata geçirmiştir. Çağlar, 2020 yılında Muğla genelinde toplam inşa edilen 11 bin konut sayısı bulunmaktaydı. Ancak sadece 2021 yılının ilk çeyreğinde alınan ruhsat sayısı 5 bine ulaşmıştır. 2021 yılında toplam inşa edilen konut sayısının 25 bini bulması beklenmektedir. Bundan dolayı Bodrum’un kıyılarında yer kalmazken, merkezde pek fazla imarlı arsa da kalmamıştır. Daha çok eski kooperatiflerin yaptığı yapılar yıkılıp dönüştürülmeye başlanmıştır şeklinde açıklamalarda bulunmuştur.

“Bodrum ‘estetik kurulu’ olmalı”

Çağlar, arazi gerekliliği için geçen yıl Cumhurbaşkanlığı tarafından Bodrum’un Ortakent Mahallesi’nde 1100 dönüm alanın inşaata açıldığını belirtmişti. Ayrıca “Bodrum’da inşaat yatırımları son zamanlarda hızlanırken, olmadık yere çok inşaatlar yapılırsa tadı kaçıyor. Ayrıca göze hoş görünmeyen inşaatlar yapılmaktadır. Bu problemin önüne geçmek amacıyla, içinde mimarların bulunduğu otoriter bir ‘estetik kurul’ oluşturulmalıdır. Kurul iskân sonrasını denetlemelidir. Misal, Bodrum’da az yapı, büyük bahçe daha çok tercih ediliyor ve daha pahalıya satılıyor.” şeklinde konuşmuştur.

Kiralama fiyatlarında yüzde 100 oranında artış

Çağlar, salgınla beraber Bodrum nüfusunun 200 binlerden 600 binin üzerine çıktığına değinmiştir. Ayrıca Çağlar, “Bodrumdaki göçün de etkisiyle marka projelerde atış fiyatları sın 1,5 senede yüzde 100’ün üstünde artış görülmüştür. Şu an Bodrum’da uygun alanda yapılmış yeni bir projede metrekare fiyatını 20.000 TL’nin altında göremezsiniz. Eski yapılarda da bu rakam 12.000 TL düzeyindedir. Lüks segmentte ise 10.000 Euro’ya kadar yükselmektedir. Kiralamada da benzer bir durum mevcuttur. Misal Turgutreis’deki Swissotel Resort Bodrum Beach’te bir villada salgın öncesi aylık ortalama kiralama bedeli 15.000 Euro düzeyindeydi. Şimdiye baktığımızda bu sayı 30.000-35.000 Euro seviyesindedir. Sezonda bu villa kiralamasını 1 milyon TL gibi düşünebilirsiniz. Satışta da örnek verecek olursak; Bitez’de bulunan bir villayı 1,5 yıl önce 3 milyon TL’den satmak için uğraşıyorduk. Fakat 6 ay önce 5 milyon 250 bin TL’ye satmış bulunmaktayız. Bekleseydik şu anda 7 milyon TL değerinde olacaktı.” açıklamalarında bulunmuştur.

Diğer taraftan Bodrum Belediyesi yetkilileri, yapı stoku eski olan pek çok sitenin sakinlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvuru yaparak dönüşüm talebinde bulunduğunu söylemiştir. Ayrıca bu kapsamda çalışmaların devam ettiğini belirtmiştir.

Bodrum için 120 milyon Euro’luk Yatırım

Çağlar, Çağdaş Holding’in pandemi döneminde yatırımlarını sürdürdüğünü dile getirmiştir. Ayrıca Çağlar, “Bodrum’un doğasına, kültürüne, tarihine yaraşır; mimarisiyle Bodrum’la uyum projeleri başlatıyoruz.

Şu anda Cennet Koyu’nda 19 villalık ikinci etabımıza, Gündoğan’da 6 villalık bir butik gayrimenkul yatırımımıza devam ediyoruz. Ayrıca Yokuşbaşı’ndaki Swissotel Residences Bodrum Hill projemizi sürdürüyoruz. Bu 3 yatırımın fiyatı 120 milyon Euro olacak. Ayrıca önümüzdeki yıl hazır olacaktır. Üstelik Yalıkavak’ta da büyük bir arsa için görüşme sürecindeyiz.” açıklamalarında bulunmuştur. Çağlar, Çağdaş Holding’in inşaattan, yapı markete, mermer fabrikasından, hazır betona, peyzajdan teknoloji perakendesine, enerjiden turizme kadar pek çok alanda Bodrum’un nabzını tuttuğunu hatırlatmıştır. Ayrıca Çağlar “Yeni kurduğumuz Bodrum Villas şirketimizle de bize ait olmayan projelerde peyzajdan, güvenliğe kadar geniş concierge sistemi ile kiralama yönetimi tarafında büyümeyi planlıyoruz” açıklamasını yapmıştır.

“Blockchain’in geleceğin sistemi olduğuna inanıyoruz”

Çağlar, 2018’de Bodrum’da Çağdaş Holding bünyesinde kurulan Bitci Teknoloji’nin, bugün dünyanın sayılı blockchain şirketlerinden biri olduğuna değinmiştir. Ayrıca Çağlar, “Biz blockchain’in geleceğin sistemi olduğuna inanıyoruz. Buna Türkiye de inanıyor. Kripto para kullanıcı sayısı bakımından dünyada ilk 5’teyiz.

Milletlerararası anlaşmalar, teknolojide dış satım ile kripto para yatırımcılarını Türkiye’ye çekiyoruz. Türk kripto borsasında işlem yapmalarını sağlıyoruz. Devletin de denetim ve vergilendirme sürecini kesinleştirmesiyle sektörün hızla yükseleceğini düşünüyorum. Kural ve nizam olduğunda dünya için büyük bir avantaj. Biz de Türkiye için bu avantajı en iyi biçimde değerlendirmeye çalışıyoruz” şeklinde konuşmuştur.

Benzer haberlere ulaşmak için tıklayınız…

Exit mobile version