Kategoriler
Emlak Haberleri Gündem

Bodrum’da imara aykırı yapılar yıkılıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, geçen 20 Ağustos tarihinde Muğla’nın Bodrum ilçesinde kıyı ve koylarda çeşitli incelemelerde bulundu. Bakan Kurum’un incelemesinin ardından imara aykırılıkları olduğu belirlenen projelerde yıkımlara başlandı.

Dün sabah saatlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ile birlikte Bodrum Belediye ekipleri, jandarma ve yıkım ekibi Küçükbük Mahallesi Çetilli burnunda bulunan 330 adet villanın, 1 adet de otelin bulunduğu, eski ATO Başkanı Salih Bezci’nin şirketi Besa İnşaat’ın yaptığı The Bo Viera projesindeki kaçak yapıları yıkmaya geldi. Denize sıfır olan ve 154 bin metrekarelik arsa alanı üzerinde inşa edilen 200 milyon dolar yatırımla Şubat 2016 tarihinde yatırımına başlanan rezidans ve villa inşaatının asansör kulesi ve geçiş koridorunda yıkım işlemi başlatıldı. Proje, belediye tarafından daha önce 8 kez mühürlendi.

200 milyon dolar yatırımla yapılan projeye bölge sakinleri onaylanan imar plan değişikliklerinin iptali için dava açtı. Muğla 2. İdare Mahkemesi 18 Temmuz 2018’de, plan değişikliğinde kamu yararı olmadığını belirterek yürütmeyi durdurdu. Proje sahibi şirket itiraz ederek istinaf mahkemesine başvurdu. Üst mahkeme, Haziran 2019’daki kararıyla Muğla 2. İdare Mahkemesi’nin verdiği kararı iptal etti.

Firma yetkilileri, yıkım için gelen belediye ekiplerinin kepçelerinin kullanılmasını istemedi. Yetkililer, kaçak bölümleri kendilerinin yıkacağını söyledi. Yetkililerin gözetiminde ilk olarak sahile inilen asansör bölümünün kaldırılması için firma elemanlarınca çalışma başlatıldı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Bodrum Belediyesi ekiplerinin gözetiminde gerçekleştirilen yıkımlarda, inşaat şirketi çalışanları, asansör bölümünün beton kısımlarını özel araçlarla kesmeye başladı. Beton blokların kesiminin tamamlanmasının ardından bunların vinçle alınacağı öğrenildi. Yıkım sırasında jandarma ve zabıta ekipleri de bölgede önlem olarak bekletildi.

1611 konut ve 4 otel inşaat durduruldu

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yapılan incelemelerde, 1611 konut, 4 otel inşaatı durduruldu, kaçak olan binaların yıkımı için 1 ay müddet verildi.

Bodrum Yalıkavak Mahallesi’nde 425 konut 1 otel, Gündoğan Mahallesi’nde 90 odalı otel ve 330 konut, Göltürkbükü Mahallesi’nde 166 konut 1 otel, Gümbet Mahallesi’nde 131 konut ve Yalıçiftlik Mahallesi’nde ise 400 adet konut saptandı.