Kategoriler
İhaleler

Bölünmüş ihaleler haberlerine karşı DSİ’den açıklama geldi

Bölünmüş ihaleler haberiyle gündeme oturan Devlet Su İşleri (DSİ), konuya ilişkin açıklamada bulundu. Bölge üzerindeki işi üç ayrı firmaya bölerek dağıttığı öğrenilen DSİ için oluşturulan haberler gündemde sert eleştirilere sebep vermişti. Bunun üzerine harekete geçen yetkililer, ihale yapmanın uygun olmadığını, bölgedeki her bir çalışma alanının başka bir projeyi oluşturduğunu duyurdu.

Bölünmüş ihaleler konusuna açıklama

Devlet Su İşleri (DSİ) ihale düzenlemeden yasaya aykırı bir şekilde doğrudan üç firmaya iş devri yaptı. Davranışın hukuken aykırı olduğu tespitini yapan Sayıştay’a açıklamada bulunan DSİ, sulama projelerinin birbirinden farklı olduğu görüşünü savundu. Kamu İhale Kanunu’nca ihale yapma zorunluluğunu ortadan kaldırma görüşünün yanlış olduğunu söyleyen DSİ yetkilileri, firmalara iş vermek için bölünmüş ihaleler konusuna açıklama getirmek istiyor. “Kurumumuz yıpratılmaya çalışılıyor” iddiasında bulunanların bir araya geldiği açıklama yine Sözcü üzerinden duyuruldu.

Sayıştay raporu kamuoyuna yansıtıldı

Sözcü’nün yapmış olduğu haber, DSİ’nin 2019 yılı hesaplarının incelenmesinin ardından Sayıştay’ın tespitini yapmış olduğu rapora istinaden kamuoyuna duyurulmuştu. Yapılan habere ilişkin gazeteye yazı gönderen DSİ, raporda belirtilen yapım işlerinin Hatay’da bulunan tarımsal sulama faaliyetleriyle ilişkili olduğu açıklamasını getirdi. Ancak bölünmüş ihaleler konusunun yanlış olduğunu bildiren yönetim, ihale işinden kaçınmadıklarını yazılı olarak ifade etmiştir.

Yersiz kamulaştırma girişiminde bulunulmadı

Oluşturulan raporda DSİ altındaki bürokratların yersiz kamulaştırma yaparak devleti zarara uğrattığı tespitini yanıtsız bırakmayan yönetim, durumun kamu zararına yol açmadığını belirtiyor. Yer sıkıntısının oluşturduğu sorunlar nedeniyle vatandaşın arazisi yüklenici firma tarafından bir kez olacak şekilde hafriyat deposu olarak kullanıldı. “Kişilerin zararını karşılamak maksadıyla arazi sahiplerine belli miktarda ödeme yapılmıştır. Ancak bu ödemenin yüklenici firmanın toplam kazancından verildiği bilinmeli. Bu da Devlet Su İşleri bürokratlarının kamuyu herhangi bir zarara uğratmadığının kanıtı niteliğindedir.” denildi.

Yasa dışı ihale konusu 7 Ekim’de duyuruldu

7 Ekim günü Erdoğan Süzer’in yapmış olduğu haberin detayında Sayıştay’ın tespitlerine yer verilmişti. DSİ bürokratlarının ihaleyi engellediği konusuna değinilen yazıya göre bu türden bir uygulama yasa dışı sayılıyor. Küçük parçalara bölmek ve ihalesiz olarak firmalara iş verilmesinin Sayıştay raporuna yansıtıldığı haber içeriğinde idarenin saydam olması gerekliliği öne çıkarılmıştı. “Böl, parçala yöntemiyle soymuşlar” başlığı ile kamuoyuna aktarılan konuya Devlet Su İşleri’nin cevabı gecikmedi.

Emlak haberlerine göz atmak için tıklayınız.