Kategoriler
Gündem

Boşanma, özellikle 7 ile 14 yaş arasındaki çocukları etkiliyor

Türkiye İstatistik Kurumunun yayımladığı verilere göre; 2018 yılında boşanma oranları, bir önceki yıla göre, yüzde 10,9 oranındaki artışla 142 bin 448 oldu. Bu rakam, 2017 yılında 128 bin 411 olarak kayda geçti.

Bilimsel araştırmaya göre; ailesi 7 ile 14 yaş arasında boşanan çocuklarda, duygusal ve davranışsal problemlerin görülme ihtimali daha fazla oluyor.

Boşanmanın her çocuk için zor bir süreç olduğunu kaydeden The Independent gazetesinden Olivia Petter’ın haberine göre; 7 ile 14 yaş arasındaki çocuklar, ilişkilerdeki gelişmelerden diğer yaş gruplarına kıyasla daha çok etkileniyor.

İngiltere’deki araştırmacılar, boşanmalarda, 7 ile 14 yaş arasındaki çocukların duygusal veya davranışsal sorunlar yaşama ihtimalinin daha yüksek olduğunu ortaya koydu.

University College London (Londra Üniversite Akademisi)’daki araştırmacılar, Milenyum Kohort Çalışması‘ndan elde edilen verileri kullanarak 2000-2002 doğumlu; 3, 5, 7, 11 ve 14 yaşlarındaki 6 bin 245 çocuğun ruhsal sağlıklarını incelerken boşanma ile çocukların zihinsel sağlığı arasındaki ilişkiyi araştırdı.

Boşanma, çocuklarda itaatsizliği artırıyor

Social Science and Medicine (Sosyal Bilimler ve Tıp) dergisinde yayımlanan araştırmada; ebeveynleri ayrılan her beş çocuktan birinin yüzde 16 oranında daha fazla duygusal sorunlar yaşadığı sonucuna varılırken itaatsizlik gibi davranışlarında yüzde 8 oranında artış olduğu kanaatine varıldı.

Independent Türkçe’nin çevirisini yaptığı habere göre, araştırmacılar, 3 ile 7 yaş arasındaki çocuğun bu tür duygusal sorunlara boşanmanın yol açmadığını; ebeveynleri bu yaş grubunda ayrılan çocukların bu tür duygusal problemlerini yaşama ihtimalinin ebeveynleri birlikte olan çocuklara oranla daha fazla olmadığını keşfetti.

Çocukların eğitim sürecine ve arkadaş ilişkilerine zarar verebilir

3 ile 7 yaş arasındaki çocuklara göre yaşı daha büyük olan çocukların boşanma sürecinden daha çok etkilenmesinin nedeni hakkında tahminde bulunan Profesör Emla Fitzsimons, yaşı büyük olan çocukların, içerisinden geçilen süreci daha iyi anlamaları ve bu nedenle duygusal hasara daha duyarlı olmaları bu duruma sebep olabileceğini söyledi.

Çocukların bu yaş aralığında, ilişki devinimlerine karşı daha hassas olduğunu kaydeden Fitzsimons, ailede ayrılma durumlarının çocukların okul sürecine ve yaşıtlarıyla olan ilişkilerine zarar verebileceğini ifade etti.