Kategoriler
Proje Haberleri

Botan Çayı Beğendik Köprüsü hizmete giriyor

Botan Çayı Beğendik Köprüsü projesinde 11 Temmuz 2020 itibariyle açılış töreni gerçekleştirildi. Başarıyla tamamlanan proje sayesinde Van-Tatvan-Bitlis ile Siirt-Mardin-Batman hattı birbirine bağlamış oldu. Köprü açılışı için törene canlı yayın bağlantısıyla katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün itibariyle köprünün hizmete açıldığı duyurusunu yaptı.

Botan Çayı Beğendik Köprüsü hizmete hazır

Türkiye’de en yüksek köprüsü olma unvanına sahip Botan Çayı Beğendik Köprüsü toplamda 450 metre uzunluğu ve 165 metre yüksekliğiyle dikkat çekiyor. Başarıyla tamamlanan proje sayesinde iller arası mesafeler kısalırken; Van’dan Pervari’ye olan 5 saatlik mesafenin 2 saate inmesi önemli bir gelişme olmuştur.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu tarafından aktarılan bilgilerde projenin önemine yer verildi. Köprünün özellikle bölge üzerinde gerçekleşen terör faaliyetlerini son buldurması bekleniyor. Yolun ticaret yapmak kadar insanların birleşiminde de oldukça büyük bir payı olduğunun altını çizen Karaismailoğlu, köprünün kardeşliği, birliği, beraberliği getireceğinden söz etti. Ayrıca terör örgütünün projelere karşı çıkmasıyla birlikte yolun medeniyet ve gelecek nesillerin aktarımında önemi bir kez daha anlaşılmıştır.

Örgütün birliği, kardeşliği ve daha medeni güçlü Türkiye’yi reddettiği açıkken, tüm bu olumsuzluklara karşı büyük mücadeleler verildi. Yolun olmadığı yerde elinin ve kolunun bağlı olduğunu söyleyen Karaismailoğlu, ulaşımın güç olduğu bölgelerde muasır medeniyetlerden bahsedilemeyeceğini belirtmiştir. Yolun olmadığı bir şehir, küresel anlamda mücadeleden ziyade henüz kendi iç çatışmalarında refahı sağlayamaz. Ancak hizmete sokulan Botan Çayı Beğendik Köprüsü sayesinde ekonomide istihdam, kalkınma, birlik ve beraberliğe adım atılacaktır.

Türkiye’nin en yüksek köprüsü oldu

Bitlis’in Hizan ile Siirt’in Pervari ilçeleri arasında yükselen uzun köprü, Türkiye’nin en yüksek köprüsü olma özelliğini taşıyor. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, konuşması sırasında projenin detaylarına yer vermiştir. Beğendik Köprüsü’nde toplam 450 metre uzunluğun, 120 metrelik 2 adet kenar açıklığının toplamı olduğu aktarıldı. 165 metre yüksekliğe sahip köprünün Türkiye’de en yüksek unvanını elde ettiği de projenin önemini bir kez daha öne çıkarmıştır. Tarih boyunca birçok medeniyetin Siirt topraklarından geçtiğini söyleyen Bakan Karaismailoğlu, Şırnak, Bitlis ve Van arasındaki köprünün medeniyetleri birbirine bağladığını ifade etti. Projenin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın canlı katılımlarıyla 11 Temmuz Cumartesi günü bölge halkına armağan edildiği görülmüştür. Siirt Pervari’yi ulaşım standartlarının üstüne çıkaracak köprünün, aynı zamanda çevre illere ulaşımı kolaylaştırması bekleniyor.

Terör örgütü projeyi engelledi

Beğendik Köprüsü için çalışmaların ilk olarak 1998 yılında başlatıldığı ve birçok engele rağmen günümüzde başarıyla tamamlandığı belirtilmiştir. Dengeli Konsol sisteminin yer aldığı köprünün toplamda 1 milyar 510 milyar liralık bir yatırıma dönüştürüldüğü de önemli bilgiler arasında yer edindi. Bölge halkının ulaşımı açısından oldukça önemli olan projenin, mevcut dağ yollarını pasif hale getirmesi bekleniyor. Ekonomide de büyük bir istihdam kapısı olarak rol oynayan ve oynamaya devam edecek olan köprü, tüm işçi ve personellerin yoğun çalışmaları sonucunda ortaya çıkarıldı.