Kategoriler
Ekonomi Gündem

Bugünkü döviz kurları… Dolar yükseliyor

Yaşanan son gelişmeler, dolar kurunda yükselişe neden oldu. Mal veya hizmet alacaklar, yatırımcılar veya yurt dışına çıkacaklar için döviz kurları ayrı bir öneme sahip. Küresel ve yerel gelişmeler, dolar/TL’nin yükselişine yol açtı. Türk lirası ise değer kaybediyor.

19 Ağustos’ta Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), kredi büyümesi yüzde 10 ile yüzde 20 arasında olan bankalara zorunlu karşılık oranlarında bir yılı aşmayan kısa vadeler için indirim teşviki adımı attı.

TCMB, bu bankalara tüm vade dilimleri için lira değerindeki zorunlu karşılık oranlarını yüzde iki olarak uygulama kararı aldı. İlk aşamada TCMB’nin piyasaya yaklaşık 5,4 milyar lira ile yaklaşık 2,9 milyar dolar karşılığında altın ve döviz likiditesi vereceği tahmin ediliyor.

Karardan önce 5.45 ile 5.60 seviyeleri arasında seyreden dolar/TL, ani bir yükselişe geçtikten sonra 5,65 oranını aşarak 5,70 seviyelerinde seyrediyor.

Merkez Bankasının zorunlu karşılık uygulamasının ardından dolar/TL dün, 5,75 seviyesine kadar ulaştı. Suriye’deki gelişmelerle de birlikte yukarı yönlü hareketini destekleyen dolar, 5.73 liradan işlem görmeye başladı.

Liradaki dünkü değer kaybı yüzde 1’in üzerine çıkarken Türkiye ile benzer konumda yer alan diğer para birimleri ise yüzde 1,5 değer kaybı ile yüzde 0,5 değer kazancı arasında değişiyor.

Bugünkü döviz kurları

Döviz kurları ilgiyle takip ediliyor. Peki, 21 Ağustos’ta dolar kaç lira? Euro kaç lira? İngiliz sterlini kaç lira? Saat 12.34 itibariyle;

Dolar 5,71 lira, euro 6,34 lira, İngiliz Sterlini ise 6,93 lira seviyelerinde izliyor.

Kısa vadeli dış borç stoku arttı

TCMB’nin açıkladığı Haziran 2019 dönemine ilişkin istatistiklerini açıkladı.

AA’nın haberine göre, kısa vadeli dış borç stoku ise 2018 yılının sonuna oranla geçtiğimiz haziran ayında yüzde 5 artarak 122,9 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde bankalar kaynaklı kısa vadeli dış borç stoku yüzde 0,1 gerileyerek 10,2 milyar dolara kadar düşerken diğer sektörlerin kısa vadeli dış borç stoku ise yüzde 10 artış göstererek 59,3 milyar dolar seviyesine ulaştı.

Bununla birlikte Türkiye’deki bankaların yurt dışında kullandıkları kısa vadeli krediler 2018 yılının sonuna göre yüzde 8,3 seviyesinde azalarak 10,2 milyar dolara kadar düştü.