Kategoriler
Emlak Haberleri

Bursa kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmeye hazır

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş tarafından yapılan açıklamada; “Kentin yeşiline ve tarihi dokusuna uygun yeni bir dünya şehri yapacağız” sözleri güne anlam kazandırdı.

Bursa dönüşüm sürecine girdi

Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında Bursa’nın sureti yenileniyor. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, son gelişme için önemli açıklamalarda bulundu. Aktaş, dönüşüm sürecine giren projelerin altında 20 bin bağımsız birimin yer aldığını bildirdi. Toplamda riskli konut stoğunun yüzde 30’unun yenilendiği dönem boyunca, yapıların 2024 yılına kadar dönüşümü tamamlanacak. Binleri kapsayan alan dönüşümleri 100 bine yakın kişinin hayatında büyük rol oynuyor.

Şimdilerde 1,8 milyon turistin ağırlandığı Bursa’da yenileme süreci, Hanlar Bölgesi üzerinde de devam etmektedir. Yürütülen diğer projeler sayesinde yenilenen ve yeşillenme sürecini başlatan Bursa için, 2024’teki turist hedefi 5 milyona çıktı.

Projenin bitiş süreci 2024’ü bulabilir

Aktaş, kent genelinde 70 bin bağımsız birimin risk kategorisinde yer aldığı bilgisini kamuoyunun bilgisine sundu. Dönüşmekte olan projeler arasında 20 bin kadar bağımsız birimin dönüşüm süreci başlatıldı. Yapıların yenilenmesiyle birlikte birçok hayatın güvenliği yeniden oluşturulurken, hedeflenen bitiş süreci 2024 olarak açıklanmıştır.

Belediye Başkanı, ulusal gazete ve televizyonların haber editörlerine aktarmış olduğu bilgilerin doğrultusunda, Bursa’da hayat bulması beklenen projelere ve devam eden kentsel dönüşüme yer verdi. Türk tarihinde önemli izler bırakan kent için, geçmişin izleri silinmeyecek. Yalnızca dokunun kaybedilmeyeceği yenileme sürecinde dönüşüm süreci için son derece hızlı bir dönem olduğu söylenebilir. Bu esnada konut kirliliğine bürünen Bursa’ya yeniden yeşil alanların kazandırılması adına çalışmalar başlatılacak.

Deprem bölgesi olduğuna dikkat çekildi

Aktaş, Bursa’nın, Marmara Bölgesi’nde yer alan fay hatlarına yakınlığı ile tanındığını vurguluyor. Depreme karşı atılması gereken birçok çalışmanın olduğunu duyuran Belediye Başkanı, zemin durumu bakımından da ciddi risk bulunduran şehirlerin arasında yer aldığını söyledi.

Ayrıca gelecekteki 20 ila 30 yıllık süreç içerisinde Bursa’da ciddi bir depremin olma olasılığı son derece yüksek. Alınacak tedbirler ile tüm Türkiye’nin gündemini kaplayan kentsel dönüşüme ağırlık verilmeli. Çalışmalar süresince yeni bir perspektif ve vizyon ortaya koyulmuş, halkın talepleri ve sorunlarına ortak çözüm arayışları getirilmiştir. Kamuoyunun desteklerini alma umudu ile çıkılan bu yolda uygulamalar günbegün artıyor.

Hedeflenen yenileme çalışmaları kapsamında başta kent bütünlüğü analiz edilirken, kentsel dönüşüm alanları da belirlenmektedir. Yasal dayanak ve finansman modellerinin şekillenmesiyle birlikte, kentsel dönüşümde uygulama takvimi oluşturulur. Daha sonra bütün kentsel dönüşüm çalışmalarında dikkat edilmesi gereken planlama ilkeleri ve tasarım kriterleri öne koyulmaktadır.

Dönüşümde yatay mimari, engelsiz yaşam, sosyal donatım ve gerekli teknik alt yapı kriterleri başlıca dikkat odağını oluşturuyor. Ardından sürdürülebilirlik, çevresel değerler, tarihi ve kültürel miras gibi tasarımı etkileyen önemli şartlara yer verilir. Bu sayede Bursa Merkez Planlama Bölgesi Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi adı verilen proje sayesinde, günümüzde 17 ilçede çalışmalar devam ediyor.

Hanlar Bölgesi eski kimliğine yeniden kavuşacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, kentsel dönüşüm projelerinde başlıca dikkat ettikleri unsurları açıklamış; bunlardan bazılarını kompakt yerleşme ve yoğunluk, yerleşme düzeni ve konut çeşitliliği, kamusal açık alan tasarımı, ulaşım ve erişilebilirlik altında toplamıştır. Ayrıca alt yapı, sosyal yapı, yaşanabilirlik, ekonomi oluşturma, yönetişim ve yeşil alan gibi kriterlerde hesaba katılarak projede gerekliliklere son verilir.

Bursa’da kentsel dönüşüm projelerinin 17 ilçe üzerinde sürdüğünü söyleyen Aktaş; BM Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Dünya Miras Listesi’nde yer alan, 700 yıldır “ticaretin kalbi” olarak bilinmiş olan 480 dönümlük Hanlar Bölgesi hakkında detay verdi. Çalışmaların bu bölge üzerinde devam ettiği ve tarihi siluetin bozulmayacağına dair açıklamalarda bulunuldu.

Şimdiye dek birçok belediye başkanının bu bölge üzerinde değişime açık olduğunu ancak hiçbirinin hayali gerçekleştiremediğini aktaran Aktaş, ilk kazmanın bir ay önce indiğinden bahsediyor.

13 han, bedesten ve 21 cami için dönüşüm kararı

Hanlar Bölgesi yerli ve yabancı turistlerin göz bebeği olmak için dönüşüm sürecinden geçiyor. Cazibe merkezi haline gelecek olacak alanın tarihi ve kültürel izleri turizmde iyi niyetlerle kullanılacak. Projenin hedefinde, 2022’nin sonu var. Tarih kokan mekanlarıyla yeniden doğmak için hazırlanan Hanlar Bölgesi, akıllı şehircilik uygulamaları sayesinde konforlu ve güvenli bir yaşam alanına dönüşecek. Günlük ihtiyaçların karşılandığı bir alandan ziyade artık tarih ve kültür şehri olduğu yeniden hatırlanan Bursa için, gelişmeler giderek heyecanlı bir süreçten geçiyor.

Bölgenin dönüşümünde 200 milyon liralık kaynak ayırdıklarını ifade eden Aktaş, 1,8 milyon turisti ağırladığımızın altını çizdi. Bu rakamın artmasındaki en büyük neden ise kentsel dönüşüm projesiyle eski ama bir o kadar yeni görünüme kavuşması beklenen Bursa olacak.

20 bin riskli konutta dönüşüm süreci başladı

Alinur Aktaş, Hanlar Bölgesi’nin yenilenme kararının ardından diğer kentsel dönüşüm projelerine devam ettiklerini söylüyor. Toplamda 8’e ulaşan proje sayısı, her yıl 69-70 bin göç alan kentin ilk ihtiyacıdır.

Tarihin ve yeşil alanların yeniden gün yüzüne çıkması için yoğun çabaların sürdürüldüğü gün itibariyle, riskli alanların dönüşümüne yoğunluk verildi. Kent genelinde toplamda 70 bin riskli bağımsız birimden 20 bininde çalışmalar devam ediyor. Yapıların 2024’e kadar yenilenmesi hedeflenirken, 20 bin rakamı hedeflenen toplam rakamın yüzde 30’una tekabül etmektedir.

Merinos altı diye bilinen bölge üzerindeki 6-7 mahallede kentsel dönüşüm projeleri devam ederken; Altıparmak’ta da 700 dönümlük alanda yenileme çalışmaları planlanmaktadır.

Çarşıbaşı Meydan ve Çekirge Teras projeleri hayata geçirildi

Osmangazi ilçesinde Şehreküstü Mahallesi konumuyla dikkat çeken 1.236 hektarlık alanda Çarşıbaşı Meydanı Projesi’nde ilk adımlar atıldı. Aktaş, olası bir depremde can ve mal güvenliğinin sağlanması açısında riskli kategorisinde yer alan binaların yıkılarak, meydanın fonksiyonlu bir hale getirildiğini bildirdi. Proje sayesinde aynı zamanda kentin tarihsel kimliğinin ön plana çıkarılmasına imkan tanınacak. Etrafı yüksek katlı yapılar ile örtülmüş, algıda zayıflık yaratan tarihi hanların ve sivil mimarlık örneği yapıların görünürlüğü için çalışmalara başlandı. Hisar ile Hanlar Bölgesi arasındaki tarihsel kuvvet çalışmaların sonucunda güç kazanacak.

Ayrıca bölge üzerinde 20 yıldır atıl bir vaziyette olduğu bilinen alan; bin araçlık otopark, yüzme havuzu, millet kıraathanesi, müzeler kompleksi, seyir terası ve birçok sosyal alanı beraberinde getiriyor.

Sıcaksu Kentsel Dönüşüm projesinde son durum

Stadyum Caddesi’nde 1990 yılında 38 bin metrekarelik alan üzerinde yükselen Tower Plaza’da dönüşüm süreci devam ediyor. Sıcaksu Kentsel Dönüşüm ve Gelişim adı verilen projede, 19 hektarlık alan dönüşümden geçecek.

Alan üzerinde kullanılamaz durumda bulunan 135 deri fabrikasının yerleşim bölgelerinin dışında oluşturulan deri organize sanayi bölgesine taşınma süresinde sona gelindi. Alanın tamamen boşaltılmasının ardından, mülkiyet sorunları yüzde 90 oranında çözüme kavuşturulmuştur.

Vakıfköy Kent Parkı ve sosyal tesisleri çalışmalarında yaklaşık olarak 225 dönüme sahip alan üzerinde gerçekleştirilen proje, termal su potansiyelini kente kazandırıyor. Aktaş, bölgenin aynı zamanda vatandaşların ailece vakit geçirebilmeleri adında sosyal donatılar ile kaplanacağı bilgisini basına verdi.

Gökdere Millet Bahçesi kent genelini ağırlayacak

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Aktaş, Gökdere bölgesinde 200 bin metrekarelik alanın içinde yürüyüş ve bisiklet yollarının vatandaşların kazanımına sunulacağını aktarıyor. Oluşturulan proje kapsamında millet kıraathaneleri ve her yaştan insanın vakitlerini geçirebileceği millet bahçesi Bursalıların beğenisine sunulacak.

Kükürtlü Mahallesi Yeni Kaplıca Projesi’ni es geçmeyen Aktaş, 7,7 hektarlık alanda hayata geçirilmekte olan projenin sağlık turizminde önemli bir rol üstleneceğini söyledi.

Benzer haberlere göz atmak için tıklayınız.