Kategoriler
Emlak Haberleri

Bursa konut stoklarını tamamen eritti

Bursa ilinde konut stokları tarihi indirim fırsatlarının ardından eridi. Kamu bankaları öncülüğünde 1 Haziran’da başlatılan düşük faizli kredi paketleri gayrimenkul sektörüne yeniden hız kazandırdı. Tüm Türkiye genelinde ilk bir aylık sürecin kredili konut satışlarında yaşanan artışı zirve rakamlara ulaştırdığı görüldü.

Bursa genelinde konut arayışı sürüyor

İnşaat sektöründe yaşanan durgunluğun pandemi döneminde daha da artmasıyla birlikte, Türkiye’nin başlıca ekonomik geliri birkaç aylık sürede kesintiye uğradı. 1 Haziran tarihinden itibaren normalleşme kararının alındığı ülke genelinde ise vatandaşlara yeni bir fırsat sağlanmıştır. Hükümet teşvikleriyle kamu bankalarının başlatmış olduğu birinci elde 0.64, ikinci elde 0.74 faiz oranlı kredi destekleri vatandaşları yeniden hareketlendirdi. Bu sayede hem gayrimenkul hem de inşaat sektörü yeniden canlılık kazanırken, aynı zamanda bu sektörlere bağlı 170 alt sektöründe yukarı ivme yakaladığı görülmüştür.

Mehmet Albayrak: “Elde kalan konutlar üst segment”

Fırsatçılarında öne çıktığı süreçte, Bursa üzerinde konut satışları ilk bir ayda artış yakalayınca müteahhitlerin elinde konut kalmamıştır. İnşaat Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Mehmet Albayrak, bursahamimiyet web adresi üzerinden merak edilen soruları yanıtladı. Buna göre, piyasada müthiş bir hareketlenmenin yaşandığını aktaran Albayrak, müteahhitlerin de elinde orta sınıfın karşılayabileceği herhangi bir konut bulunmadığını belirtiyor. Elde kalan üç-beş konutun ise üst segment olduğu aktarıldı. Şu an için Bursa’da 300 ila 500 bin TL arasında uygun konutların satışta bulunmadığını görülürken; aynı zamanda konut satışlarında yaşanan ani patlamayla birlikte eksperler kredi için rapor yazımına yetişememektedir.

“Kampanya büyük bir reaksiyona neden oldu”

Albayrak, tarihi indirim fırsatıyla birlikte gelen kampanyaların kitleler arasında reaksiyon oluşturduğunu söyledi. Ancak bu tür reaksiyonların zincirleme olması elbette bazı sorunlara da yol açmaktadır. Özellikle hesap kitap işlerini yapmayan vatandaşlar ileri ki dönemde ödeme güçlüğü yaşayabilir. Ayrıca Albayrak, vatandaşların ödeme güçlüğü yaşamasıyla evlerinin haczedilebileceğini yeniden hatırlattı. Bu sayede önümüzdeki yıllar içinde başta Ziraat Bankası olmak üzere birkaç kamu bankası emlak zengini olacaktır.

Son olarak konut bulamayanlara yeni projelerin raflardan indirildiğini aktaran Albayrak, inşaat mühendislerinin şantiye şefliği belgesi aldıklarından bahsetti.

Kampanyalar ofis ve dükkanları da kapsamalı

İnşaat Müteahhitleri Sanayici ve İş İnsanları Derneği (İMSİAD) Başkanı Mustafa Andıç, faiz indirimlerinde yaşanan pozitif gelişmelerin ofis ve dükkanlara da aktarılmasının doğru olacağından bahsediyor. Kampanyanın genişletilmesinin ardından tür girişimler büyük kazanımlara yol açacaktır. Böyle bir düzenlemenin ardından kamunun KDV alanında da kazanacağı biliniyor.