Kategoriler
Emlak Haberleri

Bursa son iki aylık süreçte konut satışlarında doping etkisi yaşadı

Bursa konut dopinginin yeni adresi oldu. Olay.com.tr’den Mustafa Özdal’ın yapmış olduğu habere göre, konut kredisi faizlerinin bir miktar yükselmesi satışlarda duraksama getirmedi. Ancak bir önceki gün internet platformunun davetlisi olan Tapu ve Kadastro Bursa Bölge Müdürü Adnan Cevher tarafından paylaşılan veriler, Bursa’nın konut satışlarında doping etkisine maruz kaldığını ortaya koyuyor.

Bursa konut satışlarında lisenin başına geçti

Geçtiğimiz yıl 2019’da ilk 7 aylık süreç içerisinde Bursa’da toplam konut satışı 45 bin 195 olarak kaydedilirken, bu rakam 2020’nin aynı dönemleri içerisinde 60 bine yaklaşmıştır. Toplam rakamın 59 bin 725 olarak aktarıldığı verilerde, geçen yıla kıyasla bu yıl Bursa’da yapılan konut satışlarının 15 bin artış yaşadığı gözlemlendi.

Yalnızca temmuz ayı içerisindeki konut satışlarının Bursa ilinde 11 bine yaklaştığı tespiti yapılmıştır. Ancak pandemi sürecini kapsayan mayıs ayında bu rakam yalnızca 725’te kalmıştı. Mayıs ve ağustos arasındaki farkı gözlemlediğimizde Bursa ili yaklaşık olarak 15 kat artış yaşamayı başardı. Kredi faiz oranlarının düşüşüyle birlikte başlayan satışlar il genelindeki konutları öne çıkarırken, Türkiye genelindeki satış sıralamasında Bursa üst sıralardan yerini aldı. Talep artışı yaşanmasının özellikle müteahhitlerin elinde kalan son konutların erimeye başlamasına neden oldu.

Nilüfer ilçesi satışta lider

İl genelinde yapılan satış temmuz ayında 11 bin konut olarak yansıdı. Satışın yapıldığı bölgenin üçte birlik kısmı Nilüfer ilçesi olmuştur. Yapılan hesaplama doğrultusunda il genelinde her 3 konuttan birinin Nilüfer ilçesinden satıldığı söylenebilir. Temmuz ayı içerisindeki toplam satış rakamından 3 bin 628 bu ilçeye ait. Bölgenin popülarite kazanmasının en büyük nedenleri ise, geniş caddeleri, yeşil alanları ve yeni konutların fazlalığı olarak biliniyor. Son derece planlı yaşam alanına sahip bölge son zamanlarda gerçek bir cazibe noktasına dönüşmüştür.

Tarihin en yoğun günleri yaşanıyor

Bursa Tapu Bölge Müdürlüğü’nün yapmış olduğu açıklamada yalnızca konut değil, arsa ve arazi satışlarında da ciddi oranlı bir artış gözlemlendi. Yıldırım bölgesindeki Tapu ve Kadastro Bursa Bölge Müdürlüğü binasının son günlerde yoğunlukta üst seviyelere tırmandığı bildirildi. Bölge Müdürü Andan Cevher, binanın günlük kazanç miktarının 4 bin 500’e yükseldiğini aktarıyor. Pandemi dönemi boyunca duraksayan konut satışları, personelin iş yükünü yeni normalle birlikte arttırdı.

Yabancıya konut satışında Trabzon ile yarış halinde

Pandemi ilan edilen süreçte duraksayan konut satışları uluslararası seyahat kısıtlamalarının getirilmesinin ardından yabancıya konut satışında kan kaybı yaşadı. 2011 yılından bu yana il genelinde 3 bin 628 konut satışının yabancı ülke vatandaşlarına olduğu aktarılırken, bu sayı Trabzon’un 7 bin rakamının bir altında kalmıştır. Nüfus hesaplaması karşısında Trabzon’nun 800 bin kişi ile geride kaldığı 3 milyonluk Bursa nüfusunda, değişen şartlar il geneline popülarite kazandırdı. Turistlerin vazgeçilmezi olmayı başaran Karadeniz bölgesi yapı stoklarını belirli oranlarda korumayı başardığı müddetçe Bursa’yı geride bırakmaya devam edecek.

Konut kredilerine göz atmak için tıklayınız.