Kategoriler
Proje Haberleri

Bursa Uludağ Üniversitesinde cami ve külliye inşaatı 2023’te bitecek

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ) altında süren inşaat çalışmaları devam ediyor. Görükle Yerleşkesinde başlatılan çalışmaların sonucunda ilgili alanda cami ve külliye hizmete girecek. Toplamda 2,5 katlı olacağı Yeni Camii’nin bilgisinde 15 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği bilgilerine yer verildi.

Bursa Uludağ Üniversitesine bir cami ve külliye

Üniversitenin değişimi ve gelişimi açısından hayata geçirilen yeni proje, cami ve külliye inşaatıyla başlatıldı. 2,5 katlı Uludağ Üniversitesi Yeni Camii’nin faaliyet anında 15 bin kişiye hizmet verebildiği yeni kapasite; daha sosyal ve kültürel amaçlı geliştirilen külliye alanıyla birleşiyor. İnşaatın hayırseverlerin desteklerinin ardından yaptırıldığını, AA muhabirine açıklayan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, caminin tasarım planlarını ele aldı. Yapıda 41,7 metrelik kubbe çapı olduğunu söyleyen Doğangün, 75,4 metrelik bir minare yüksekliğinin bizleri karşılayacağını söylüyor. Proje sorumluları tarafından geliştirilen yeni camii, Bursa’nın birçok yerinden rahatlıkla görülebilecek. Daha önce cami için laboratuvarı dönüştürerek kullanıma açtıklarını belirten Doğangün, insanların az kapasiteden dolayı ibadetlerini rahatlıkla yapamadıklarını aktardı. Mevcut caminin 2 bin 300 metrekarelik bir alan kapladığı, ancak ibadet için camiye gelen öğrencilerin sayısının en az 5 bin olduğu açıktır. Sınırlandırılmış bu küçük alan, ibadet etmek isteyenlere yeterince uygun değil.

Cami için 25 bin metrekarelik alan

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adem Doğangün, Bursa Uludağ Üniversitesi’nin mevcuttaki camisinin yeterli gelmediğinden söz etti. 2 bin 300 metrekarelik alanda en az 5 bin kişilik öğrenci grubu ibadet etmek için camiye başvuruyor. Çoğunluğun dışarıda namazlara katıldığı süreçte durumu değiştirmek ve herkesin camiye katılabilmesini sağlamak için yeni bir projeye imza atıldı. Başlatılan bu cami ve külliye inşaatı toplamda 25 bin metrekarelik kapalı inşaat alanına yayılıyor. Bu rakam içinden 5 bin 500 metrekare sadece namaz kılmak için ayrıldı. Geride kalan 20 bin metrekarelik alanın ise sosyal ve kültürel etkinliklere ayrıldığı bildirildi. Caminin inşaatı, 41,1 metrelik bir kubbe çapı ile 75,4 metrelik bir minare yüksekliğiyle tamamlanacak. Külliyede ise bu durum ilk iki katın tamamı sosyal ve kültürel etkinliklerin yer alabileceği şekilde düzenlendi. 10 bin metrekarelik bir zemin üzerinde tasarlanan projede, son cemaat yeri hayata geçirilecek.

Hastasını bekleyenler için özel dinlenme alanları

Aktardığı bilgilerle dikkat çeken Doğangün, caminin 4 minareye sahip olacağını söyledi. Pandemi döneminde aksayan işlere rağmen inşaatın durmadığını belirten Rektör Yardımcısı Doğangün, “Gün itibariyle cami inşaatının yüzde 50’lik kısmını tamamladığımızı söyleyebiliriz. Cami inşaatı için 3 yıl önce harekete geçmiştik” dedi. Son bir aylık çalışmada emeği geçen Bursa Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Rektörlük bu girişimlerini genişletmiş; İstanbullu bir iş insanı ve Türk Diyanet Vakfının da bağışlarıyla projede hız kazanılmıştır. Cami ve külliyenin inşaatı için esin kaynağı olan Türk mimarisi, Selçuklu ve Osmanlı mimarileriyle bütünlük sağlayacak. Kubbe ve mimarinin tasarımında Osmanlı’dan, kapılarının tasarımında ise Selçuklu’dan esintiler bulunmaktadır. Saçak bölümü için Türk mimarisinin gözler önüne serileceğini aktaran Doğangün, “Bu alan öğrencilerimizin etkinliklerini yapabileceği bir mekân olacak. Öğrenci kulüplerinin bir kısmını buraya almayı planlıyoruz. Üniversite hastanemiz bölge hastanesi olduğu için yoğunluk artıyor. Yoğun bakımda yakınlarını bekleyenlerin sayısı bir hayli fazla. Onları da düşünerek dinlenme ve duş alabilecekleri bir alan yaratılacak” diyerek sözünü tamamladı.

Projenin bitiş tarihi: 2023

Bursa Uludağ Üniversitesi (BUÜ), Görükle Yerleşkesinde hayata geçirdiği cami ve külliye inşaatı için son hedefi 2023’e endeksledi. Çalışmaların pandemi koşullarına rağmen sürdürüldüğü süreç boyunca inşaat durumu yüzde 50’ye ulaşmıştır. Külliye için planlanan tasarıma göre; toplantı odaları, kütüphane ve konferans salonu kullanım durumuna getirilecek. Türk sanatlarına ilişkin çalışmaların yapılıp Türkiye’ye kazandırılması için ayrıca bir atölye açılması da plan dahiline alındı. Caminin inşaatı hakkında son bir hatırlatma yapan Doğangün, “İnşaat alanı için üniversitenin bütçesi kullanılmamıştır. Kendi bütçesinden bir lira dahi yoktur. İnşaatı organize eden cami derneğimizdir” dedi.